Vogelbescherming Vlaanderen

Brandweer bouwt in Lommel een nestkast voor de slechtvalk aan een toren van de kazerne

Aan de oude slangentoren van de brandweerkazerne van Lommel is een nestkast gehangen in de hoop dat slechtvalken er komen broeden. Die slechtvalken vliegen  sinds kort rond aan de toren en de brandweerlieden bouwden zelf een nestkast voor hen. 

"We begonnen enkele weken geleden meer en meer karkassen van duiven te vinden op de koer van de kazerne, en toen bleek dat daarvoor een slechtvalk verantwoordelijk was die hier op onze toren neerstreek. We hebben dan de hulp van Vogelbescherming Vlaanderen ingeroepen om te weten te komen welke nestkast geschikt is en hoe we die moeten plaatsen, qua oriëntatie en hoogte, en zij hebben ons daar goed mee geholpen. Iedereen was enthousiast om er wat mee te doen en we hebben de koppen bij elkaar gestoken", vertelt Ruben Craeghs van de brandweer. 

Zelfgebouwde nestkast

De brandweermannen hebben dan materiaal in de kazerne bijeengezocht en daarmee zelf een geschikte nestkast gemaakt. "De kast hangt op onze oude slangentoren, die niet meer gebruikt wordt. We moeten nu natuurlijk afwachten of de slechtvalk de nestkast zal gebruiken, want het is al laat op het broedseizoen. Op de meeste plaatsen zitten de slechtvalken al met eieren. Als het zou lukken, hebben we ook al het idee om er een camera in te hangen voor het volgende broedseizoen", besluit Ruben Craeghs.

Meest gelezen