Foto: Radio 2

Zaventem ruimt zelf megastort op dat misnoegde aannemer in tuin in Sint-Stevens-Woluwe had achtergelaten

De voortuin in de Tiendeschuurveld in Sint-Stevens-Woluwe is niet langer één grote stortplaats. Uit veiligheidsoverwegingen heeft de gemeente Zaventem het megastort dat er was ontstaan laten opruimen.  De gemeente hoopt wel om de kosten daarvoor de recupereren, desnoods via het gerecht.

De afgelopen maanden had de berg afval in de voortuin van een leegstaande woning in de Tiendeschuurveld ongeziene proporties aangenomen. Honderden puinzakken vol bouwafval maar ook verfemmers en oud ijzer hoopten zich op. De eigenaar van het huis liet werken uitvoeren door een aannemer, maar hij betaalde de factuur niet. Uit wraak heeft de aannemer bouwafval gestort in de voortuin, de eigenaar is met de noorderzon verdwenen.

Veiligheid primeert

Na enige twijfel heeft het gemeentebestuur nu toch beslist om zelf in te grijpen. Het stelde een extern opruimbedrijf aan dat twee dagen lang zoet was met het opruimen van de voortuin. 

"Het ging gewoon te ver", vertelt schepen Wim Driensen (Open VLD). "We waren al een hele tijd aan het uitzoeken hoe we deze zaak best konden aanpakken. Nu hebben we besloten om het stort zelf op te laten ruimen omdat het tot op de openbare weg lag en de veiligheid in het gedrang kwam. "

Juridische strijd

De gemeente betaalt voor de opruimkosten, maar hoopt die te kunnen verhalen op ofwel de eigenaar van de woning of de aannemer: "Hier zullen advocaten zeker hun werk aan hebben, ik ga er vanuit dat het een juridische procedure zal worden om ons geld terug te vorderen. De aannemer is bekend dus we kunnen onze factuur naar hem sturen, maar hij zal ongetwijfeld doorverwijzen naar de eigenaar. Hoe dan ook, iemand zal ooit die rekening moeten betalen."

Meest gelezen