Opgegraven munt wijst op mogelijke bewoning tijdens Romeinse tijd op Burenbergsite in Leuven

Op de voormalige Acco-site in Leuven, waar de nieuwe woonwijk Burenberg zal komen, zijn bij het archeologisch onderzoek sporen uit de Romeinse en middeleeuwse periode teruggevonden. Mogelijk zouden er op de site dus al vóór de middeleeuwse periode mensen hebben geleefd. Margot Vander Cruyssen, de archeoloog die het project leidt, noemt de sporen "uniek".

Zoals bij elk nieuw groot bouwproject is er op de Leuvense Burenbergsite, het gebied tussen de Brusselsestraat, Kaboutermansstraat en de Goudsbloemstraat, een archeologisch onderzoek gevoerd. Daarbij zijn enkele oude voorwerpen teruggevonden, die volgens het archeologisch team te verwachten waren.

Het ging dan bijvoorbeeld om funderingen en restanten van bewoningen uit de late middeleeuwen en de periode na de middeleeuwen.  Zo werd ook een bakstenen waterput blootgelegd en bij de opgravingen werd ook een oude leren schoen teruggevonden. 

Middeleeuwse leren schoen

Unieke vondst uit Romeinse tijd

Maar behalve die vondsten zijn er ook stukjes aardewerk en scherven gevonden die uit vroegere periodes stammen, uit de vroege middeleeuwen of zelfs uit de Romeinse tijd. Er is ook een Romeinse munt ontdekt. "Dat hadden we niet verwacht in een middeleeuwse stad als Leuven", zegt archeoloog Vander Cruyssen. "Het zijn toch bijzonder unieke vondsten."

De vondsten wijzen er mogelijk op dat er ook al voor de middeleeuwen bewoning aanwezig was in het gebied. Tot nu werd er gedacht dat dat niet het geval was. De onderzoekers vonden ook een gebouwplattegrond: verschillende kuilen waarin ooit palen hebben gestoken, vormen samen de plattegrond van wat mogelijk ooit een gebouw was. De archeologen hebben het idee dat de Brusselsestraat in de Romeinse periode een heirbaan was, waarlangs veel beweging zou geweest zijn.

Meest gelezen