Radio 2

Treinverkeer naar de kust vanaf vandaag vijf weekends lang beperkt door werkzaamheden

Het treinverkeer van en naar de belangrijkste kuststations wordt vanaf dit weekend voor 5 opeenvolgende weekends omgeleid of ingeperkt. Er worden grote werkzaamheden uitgevoerd voor de verdere aanleg van het derde en vierde spoor tussen Gent en Brugge. 

De aanleg van 2 nieuwe sporen moet volgens Infrabel de kustregio vlotter bereikbaar maken voor het reizigersverkeer vanuit het binnenland en zal ook het goederenverkeer ten goede komen. Maar ook Rome is niet in één dag gebouwd. En dus starten er grote werkzaamheden waar de reizigers wel wat hinder van kunnen ondervinden. De belangrijkste werkzaamheden zijn in Oostkamp waar er een nieuw wisselcomplex in gebruik wordt genomen. 

Belangrijkste wijzigingen

De NMBS heeft een alternatief vervoersplan uitgewerkt. De IC-verbindingen Eupen-Brussel-Oostende en Genk-Brussel-Blankenberge worden tussen Gent en Brugge omgeleid via Lichtervelde, met een extra reistijd van 20 minuten.

De IC Brussels Airport-Zaventem-Brussel-Knokke wordt beperkt tot Gent. Daar kun je overstappen op bovenvermelde IC-treinen richting Brugge. Via een pendeltrein rij je richting Knokke.

Ook de IC-trein Antwerpen-Gent-Oostende wordt beperkt tot Gent. Reizigers kunnen overstappen op bovenvermelde IC-treinen richting kust. En ook de L-trein Gent-Zeebrugge rijdt niet tussen Gent en Brugge. Reizigers moeten in Brugge overstappen op een trein naar Zeebrugge. Tussen Brugge en Oostende rijdt een pendeltrein.

Langere reistijd

Volgens woordvoerder Dimitri Temmerman van de NMBS doet de vervoersmaatschappij er alles aan om de hinder van de werken die infrastructuurbeheerder Infrabel uitvoert, zo veel mogelijk te beperken. "We kunnen tussen Gent en Brugge vijf weekends lang geen treinen laten rijden", zegt Temmerman. "Dat wil zeggen voor wie naar de kust wil,  dat er minder treinen zullen rijden dan normaal en dat je soms uitzonderlijk zal moeten overstappen in Gent. De treinen die wel tot aan de kust rijden, worden omgeleid en zijn daardoor tot 20 minuten langer onderweg. We vragen de reiziger om daar rekening mee te houden en ook onze reisplanner te checken."

Door het beperkte aanbod zullen reizigers in geval van grote drukte niet de trein kunnen nemen die ze van plan waren te nemen. Dan moeten  ze wachten op een volgende trein, aldus nog de NMBS.

Meest gelezen