burgemeester Yves Deswaene (Open VLD) van Lochristi en Rudy Van Cronenburg (Anders) Wachtebeke

Fusiegemeente van Lochristi en Wachtebeke zal Lochristi heten: "Naam is kwaliteitslabel voor bloemenkwekers"

De nieuwe fusiegemeente van Lochristi en Wachtebeke die op 1 januari 2025 start, zal Lochristi heten. Dat hebben de beide burgemeesters beslist. De keuze viel op die bestaande naam omdat die volgens hen belangrijk is als kwaliteitslabel voor de vele bloemenkwekers in de regio.

Op 1 januari 2025 zullen Wachtebeke en Lochristi één gemeente vormen en die zal... Lochristi heten. Het kleine Wachtebeke wordt dus een deelgemeente van het grotere Lochristi. 

"We gaan onze eigen identiteit behouden", benadrukt huidig burgemeester Rudy Van Cronenburg (Anders) van Wachtebeke. "Het is logisch dat de grote broer voorrang krijgt." In Lochristi spelen ook andere belangen. "De bloemensector was erg vragende partij om de naam Lochristi te behouden. Die geldt in de bloemensector zo'n beetje als een kwaliteitslabel", zegt Yves Deswaene (Open VLD) van Lochristi. 

Bloemenkwekers uit Lochristi zijn wereldbekend, ze zagen een nieuwe gemeentenaam niet zitten
Yves Deswaene, burgemeester van Lochristi

De bloemensector is erg belangrijk in Lochristi. Er worden bloemen geteeld voor de hele wereld. "Denk maar aan de azalea's waar Lochristi zo bekend om is. Binnenkort zijn het de Floraliën in Gent, daar komt de hele wereld naar kijken. Negentig procent van de bloemen daar komen uit Lochristi", gaat Deswaene verder. "We hebben dat zeker in overweging genomen, al spelen de bevolkingsaantallen ook mee." 

"Iedereen is voor deze fusie"

Lochristi telt nu 22.000 inwoners, Wachtebeke 9.000. "We zijn nu een kleine gemeente met veel troeven. We zijn enorm gekend om ons provinciaal domein Puyenbroek en het is hier ook prachtig wandelen en fietsen", benadrukt Van Cronenburg. 

"Maar we moeten realistisch zijn en meestappen in het fusieverhaal. We gaan liever door met een zelfgekozen partner dan over enkele jaren verplicht te moeten fuseren van Vlaanderen. Het klikt tussen de beide ploegen. We hebben unaniem een  fiat gekregen om door te gaan met de plannen."

Het echte werk begint pas

Er was eind vorig jaar al een intentieverklaring tussen beide gemeenten, nu is er een officieel akkoord én een naam. "Wij hebben als burgemeesters gemakkelijk spreken want voor ons zit het grootste werk er nu wel op." 

"Nu moeten alle gemeentediensten samengevoegd worden en moeten we kijken hoe we efficiënt kunnen werken. We gaan daarvoor een externe firma aanstellen. We moeten gelukkig ook het warm water niet uitvinden. Er zijn in Oost-Vlaanderen recent al vier fusies gebeurd waar we zeker veel uit kunnen leren", besluit Deswaene. 

Meest gelezen