Sidse Babett Knudsen vertolkt de hoofdrol van Brigitte Nyborg in "Borgen".

Daar is Birgitte Nyborg weer: vierde seizoen van hitserie "Borgen" staat op Netflix

Vanaf vandaag is op Netflix een nieuw seizoen van "Borgen" te zien, de politieke hitserie uit Denemarken waarvan ruim tien jaar geleden al drie seizoenen zijn gemaakt. De Denen zelf hebben seizoen vier al achter de kiezen en reageren laaiend enthousiast, zegt voormalig directeur van het Deens Cultureel Instituut in Brussel Lone Leth Larsen.

Het vierde seizoen van de Deense fictieserie "Borgen" focust net als de eerste drie seizoenen op de politica Birgitte Nyborg, een rol van de Deense actrice Sidse Babett Knudsen. Nyborg is geen statsminister (premier) meer, maar wel minister van Buitenlandse Zaken na een lange oppositiekuur. 

Daarnaast is er ook veel aandacht voor het leven van Katrine Fønsmark, vertolkt door Birgitte Hjort Sørensen. Zij is opnieuw de journalistiek ingegaan en is hoofdredacteur van de nieuwsdienst van een tv-zender.  De reeks is al uitgezonden op de Deense zender DR en vanaf 2 juni streamt Netflix de reeks wereldwijd.

BEKIJK - Een trailer van het nieuwe, vierde seizoen van "Borgen":

Het was tien jaar wachten op een nieuw seizoen van Borgen en het Deense publiek was alvast laaiend enthousiast. "Het vierde seizoen van "Borgen" is heel spannend en dat op een andere manier dan de vorige drie seizoenen", zegt de voormalige directeur van het Deens Cultureel Instituut in Brussel Lone Leth Larsen in "De wereld vandaag". "De makers focussen meer op de personages en gaan dieper in op de conflicten en dilemma's waarmee ze worstelen."

Groenland

Het hoofdpersonage Birgitte Nyborg staat als minister van Milieu voor een enorm dilemma tussen haar principes en haar macht. "Het verhaal is heel actueel en het gaat over Groenland en het milieu. In de eerste drie seizoen van Borgen stond Nyborg op haar principes en idealen. Deze keer gaat dat een beetje glijden bij haar. Ze is veel genuanceerder dan in de eerste drie seizoenen", zegt Lone Leth Larsen. 

Volgens Larsen is de schrijver en bedenker van de serie - Adam Price - een van de beste plotschrijvers van Denemarken. "De serie focust niet alleen op de politieke mechanismen, maar laat ook zien dat er mensen achter staan en dat die mensen voor dilemma’s staan. De serie toont de vele nuances die de mensen hebben en dat spreekt veel mensen aan."

Het vierde seizoen "Borgen - The kingdom, the power and the glory" is vanaf vandaag beschikbaar op Netflix. De streamingdienst biedt ook de eerste drie seizoenen van de serie aan.

Meest gelezen