CLI

Cabinepersoneel van Ryanair in België staakt van 22 tot 24 april

Van vrijdag 22 tot en met zondag 24 april is er een stakingsactie bij het Belgische cabinepersoneel van de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair. Dat kondigen de christelijke vakbonden CNE en ACV Puls aan. De actie zal gevolgen hebben voor de Ryanair-vluchten vanop Brussels Airport en de luchthaven van Charleroi. Volgens de vakbonden respecteert de directie de fundamentele rechten van haar Belgische werknemers niet. De onderhandelingen vandaag hebben niets opgeleverd.

Een laatste bemiddelingspoging tussen de personeelsvertegenwoordigers en de directie "heeft niet tot de verhoopte oplossingen geleid", zeggen de vakbonden. Ze klagen aan dat Ryanair, dat ongeveer 650 werknemers telt in België, "weigert te investeren in een personeelsbeleid". Zo is er geen personeelsdienst in België en zouden de lonen niet correct worden uitbetaald. 

"Het is dan ook niet te vatten dat zo’n groot bedrijf nog steeds niet kan terugvallen op een degelijk personeelsbeleid", zegt Hans Elsen van ACV Puls. "Loonfiches zijn vaak verkeerd, lonen worden niet correct uitbetaald, essentiële documenten voor de sociale wetgeving zijn niet in orde, en ga zo maar door." Nog erger: "Er zijn zelfs vrouwen die omwille van zwangerschap niet meer mogen vliegen, maar die daardoor al maanden zonder loon of uitkering thuiszitten."

Onder druk van de vakbonden aanvaardde Ryanair in 2018 de toepassing van de Belgische arbeidswetgeving, en stelde ze een personeelsdirecteur met kennis van de lokale wetgeving aan. Die is al niet meer in functie. Bovendien is een in de lente van 2019 afgesloten cao voor het boordpersoneel eind vorige maand vervallen. Die bepaalde een vast inkomen voor het personeel, los van het aantal uitgevoerde vluchten. 

Volgens de vakbonden krijgt 75 procent van het cabinepersoneel het sectorieel minimumloon. "Ze werken op feestdagen, weekends, vroege en late uren voor een schamele 2.000 euro bruto, terwijl Ryanair in Charleroi een winstmarge heeft van 30 procent", aldus de vakbonden.

De piloten doen niet mee aan de staking, maar ook voor hen lopen er onderhandelingen. Begin april waarschuwden de vakbonden nog dat ook bij hen de sociale vrede niet zeker is.

Meest gelezen