© i-Images / eyevine. All Rights Reserved.

Harry en Meghan zijn aangekomen in Nederland voor Invictus Games na bezoek aan de Queen in Londen

De Britse prins Harry en zijn echtgenote Meghan Markle zijn aangekomen in Den Haag in Nederland voor de Invictus Games, het sportevenement voor gewonde militairen dat de prins mee heeft opgericht. Eerder verrasten ze de Britse sensatiepers met een bezoekje aan koningin Elizabeth II in Londen, de grootmoeder van de prins.

De Britse prins Harry en zijn echtgenote Meghan, de hertog en hertogin van Sussex, zijn aangekomen in Den Haag in Nederland. Daar vinden van 16 tot en met 22 april de zogenoemde Invictus Games plaats. Dat is een sportevenement voor fysiek en mentaal gewonde militairen. Harry heeft het zelf mee uit de grond gestampt.

BEKIJK enkele beelden in het bericht van "Het journaal":

Videospeler inladen...

Harry blijft in Nederland tot de slotceremonie op 22 april, Meghan keert al eerder naar Californië terug. Daar woont het koppel met de kinderen Archie en Lilibet sinds ze in 2020 hun koninklijke taken neerlegden.

Voormalige commandant Mart de Kruijf en burgemeester van Den Haag Jan van Zanen wachtten Harry en Meghan op bij hun aankomst. Ook koning Willem-Alexander van Nederland en zijn tante prinses Margriet, de zus van prinses Beatrix, zullen zich tijdens de Invictus Games laten zien.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved
picture alliance / Dutch Photo Press

Queen

Vóór Harry en Meghan naar Nederland reisden, brachten ze in Londen een bezoek aan koningin Elizabeth II, de grootmoeder van de prins. Al weken werd in de Britse pers druk gespeculeerd over dat bezoek. De sensatiepers gokte dat ze dat rond Pasen zouden doen, na de Invictus Games, maar het stel deed het dus al vooraf.

Volgens hun woordvoerder ontmoetten Harry en Meghan de Queen gisteren in Windsor Castle, na een misviering. Ze zagen ook kroonprins Charles en hertogin Camilla, de vader en stiefmoeder van de prins. Zijn broer William was er niet bij, hij is naar verluidt met zijn gezin op skivakantie in Frankrijk.

Tabloids balen om "secret visit"

Voor de tabloids is het best sakkeren dat Harry en Meghan hen in snelheid hebben genomen met hun bezoek aan de Queen. De sensatiepers is doorgaans goed ingelicht via anonieme bronnen. Het kan gaan om paleismedewerkers die al dan niet bewust lekken of om contacten bij het luchtverkeer bijvoorbeeld, die laten weten wie er letterlijk geland is. Deze keer lijkt dat niet gebeurd.

Er zijn ook geen paparazzifoto's, laat staan details bekend. Evenmin is duidelijk of Archie en Lilibet zijn meegereisd met Harry en Meghan. Omdat Meghan binnenkort alweer naar Californië terugkeert, zijn zij vermoedelijk thuis gebleven, maar dat is niet zeker. In dat geval hebben de Queen én prins Charles opnieuw een kans gemist om hun (achter)kleindochter Lilibet voor het eerst te ontmoeten.

Een deel van het hofpersoneel zou niet op de hoogte zijn geweest van de komst van Harry en Meghan, om maximale privacy te waarborgen. De familiereünie kon discreet verlopen. Heel wat Britse kranten schrijven dan maar "secret visit" of "shock visit".

Strakke regie

Dat de tabloids zo in snelheid zijn genomen, komt door een strakke regie. De komst van Meghan is vier dagen geleden aangekondigd en pas deze week is Harry's planning voor de Invictus Games vrijgegeven (en dan nog slechts met mondjesmaat). 

Harry wil duidelijk de touwtjes in handen houden om een mediacircus te vermijden. Niet alleen voor zijn privacy en veiligheid. In zijn kielzog reist ook een Netflix-ploeg mee om de reeks "Heart of Invictus" te draaien. Hij heeft (betalend) werk voor de boeg en Netflix rekent wellicht op exclusieve beelden van achter de schermen. 

Exclusief is natuurlijk altijd relatief. De Invictus Games verwachten meer dan 300 journalisten, twee derde daarvan komt uit het buitenland. Die zullen er heus niet alleen zijn om louter verslag uit te brengen van de sportwedstrijden. 

Diana

Het is van juli vorig jaar geleden dat Harry in Europa was. Toen onthulde hij met William een standbeeld voor hun moeder, wijlen prinses Diana, in de Sunken Garden van Kensington Palace in Londen. Voor Meghan was het al twee jaar geleden dat ze in Londen was, zij keerde sinds hun verhuizing naar Californië nog niet naar Europa terug.

Eind maart werd Harry al verwacht voor een herdenkingsplechtigheid voor zijn grootvader prins Philip, de echtgenoot van de Queen die vorig jaar stierf. Die dienst woonde hij evenwel niet bij, de precieze reden is nooit meegedeeld.

Volgens de media kwam het omdat Harry verwikkeld zit in een juridisch kluwen over de veiligheid van zijn gezin zodra hij voet zet op Britse bodem. Hij eist politiebescherming, maar krijgt die beveiliging (op kosten van de Britse belastingbetaler) niet langer, omdat hij officieel geen werkende royal meer is. Toch blijft het gevaar even groot, redeneert Harry in de rechtbank. 

De Queen met hertogin Meghan en prins Harry op het balkon van Buckingham Palace in juli 2018.

Meest gelezen