Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Minstens 152 gewonden bij nieuwe rellen aan de al-Aqsa-moskee in Jeruzalem

Het is opnieuw onrustig op de Tempelberg in Jeruzalem. De omgeving is heilig voor moslims en joden. Moslims vieren nu de vastenmaand ramadan, voor christenen en joden komt het paasfeest eraan. Vanmorgen braken in en rond de al-Aqsa-moskee op de Tempelberg zware rellen uit tussen Palestijnse moslims en de Israëlische politie. Daarbij zouden zeker 152 gewonden zijn gevallen.  

Vanmorgen vroeg stonden duizenden Palestijnse moslims aan de al-Aqsa-moskee op de Tempelberg voor het vrijdaggebed. Tijdens de ramadan wordt er al gebeden voor zonsopgang. Dat valt vandaag toevallig samen met het joodse paasfeest Pesach en met Goede Vrijdag voor de meeste christenen. Er werden dus duizenden joden, christenen en moslims verwacht in Jeruzalem en volgens Israël was er een afspraak met de moslimgeestelijken die de heiligdommen op de Tempelberg beheren, om de plechtigheden vreedzaam te laten verlopen.

Op videobeelden is echter te zien hoe een aantal jonge oproerkraaiers met stenen begonnen te gooien naar de politie en daarop braken in de omgeving en op de grote esplanade van de Tempelberg zware rellen uit. De politie vuurde traangas en rubberkogels af. Daarbij zouden volgens medische bronnen zeker 152 mensen gewond zijn geraakt.  Duizenden andere Palestijnen barricadeerden zich daarop in de moskee om te ontsnappen aan het traangas, maar de politie is daarop binnengedrongen. 

Heilig voor joden en moslims

De Tempelberg is een erg heilige plek voor zowel joden als moslims. Voor die laatsten is de "Haram al-Sharif" (nobele heiligdom) de derde heiligste plaats na Mekka en Medina omdat de profeet Mohammed die plek zou bezocht hebben. Voor de joden is de "Har haBayit" (berg van het huis van God) de plaats waar de tempel van de bijbelse koning Salomon met de Ark des Verbonds zou gestaan hebben. Zeker is dat op die heuvel de Tweede Tempel stond die verwoest werd door de Romeinen in het jaar 70. De Klaagmuur of Kotel is daarvan een overblijfsel. (Lees verder onder de video).

Bekijk hoe rellen binnen en buiten de moskee aan het werk gaan en hoe de politie tussenkomt:

Videospeler inladen...

Een nieuwe spiraal van geweld

De voorbije weken is het geweld tussen Palestijnen en Israëli's opnieuw opgeflakkerd. Bij aanslagen door Palestijnse terroristen kwamen in Israël 14 mensen om het leven. Een aantal van die aanslagen werden opgeëist door de terreurgroep IS. Israël voerde een reeks arrestaties uit en militaire operaties op de Westelijke Jordaanoever.  Dat leidde op zijn beurt tot zware rellen en daarbij zijn 25 Palestijnen gedood. 

Vorig jaar leidden wekenlange protesten tijdens de ramadan tot een conflict van 11 dagen tussen Israël en de radicale Palestijnse groep Hamas, die de Gazastrook bestuurt. Dit jaar valt de ramadan samen met het joodse en christelijke paasfeest. Vandaag vieren de christenen Goede Vrijdag, ze herdenken de kruisdood van Jezus, overmorgen vieren ze Pasen. Het joodse Pesah begint vanavond. 

Meest gelezen