De Franse president Emmanuel Macron
AFP or licensors

Franse president Macron houdt grote verkiezingsbijeenkomst in Marseille en benadrukt ecologisch programma

De Franse president Emmanuel Macron heeft in de Zuid-Franse stad Marseille een grote verkiezingsmeeting gehouden. In zijn toespraak legde hij vooral de nadruk op zijn ecologische programmapunten. Ook zijn tegenkandidaat, de radicaal-rechtse Marine Le Pen, trok vandaag door het land. In een dertigtal steden waren er betogingen tegen extreemrechts en presidentskandidate Le Pen.

De twee overgebleven kandidaten voeren hun campagne op voor de Franse presidentsverkiezingen van 24 april. Marine Le Pen van het radicaal-rechtse Rassemblement National is vandaag op pad in het departement Eure-et-Loir. Huidig president Emmanuel Macron heeft een grote meeting in Marseille gehouden, de tweede grootste stad van Frankrijk.

"De sfeer in Marseille was minder dan je zou verwachten voor een grote meeting van Macron", zei VRT-journalist Steven Decraene in Marseille. "Wat opvalt is dat Macron vooral wil spreken over wat hij de komende vijf jaar wil doen. Hij wil praten over een nieuw project, hij wil niet zomaar op de ingeslagen weg verdergaan. Macron wil zich heruitvinden en dat wil hij doen door de nadruk te leggen op ecologie”. Volgens Decraene wil Macron met Frankrijk een voortrekkersrol gaan spelen in Europa om de klimaatverandering tegen te gaan.

Bekijk hier de toelichting door Steven Decraene vanuit Marseille:

Videospeler inladen...

Als Macron herkozen wordt als president komt er een eerste minister die "direct verantwoordelijk is voor ecologische planning". Volgens Macron is het de bedoeling dat Frankrijk twee keer sneller de uitstoot van broeikasgassen zal verminderen.

Macron belooft voorts op de meeting dat de nieuwe Franse premier gesteund zal worden door twee sterke ministers. De minister verantwoordelijk voor energieplanning zal de missie krijgen om van Frankrijk "het eerste grote land te maken dat stopt met olie, gas en steenkool".

Macron wil zich heruitvinden en dat wil hij doen door de nadruk te leggen op ecologie

VRT-journalist Steven Decraene

Bovendien beloofde Macron ook een minister die verantwoordelijk is voor "territoriale, ecologische planning". Die minister krijgt de opdracht om "onze manier van verplaatsing dagelijks te veranderen" en moet nog meer investeren in vervoer via onder meer het spoor.

"Ik heb geen zin om er gewoon nog vijf jaar bij te doen... Ik wil dat het vijf jaar van volledige vernieuwing worden", aldus de president. Enkele duizenden mensen waren aanwezig tijdens de meeting in Marseille. 

Bekijk hier het verslag over de meeting van Macron van onze ploeg in Marseille:

Videospeler inladen...

"Natuurlijk kan Macron er niet omheen dat zijn tegenkandidate de radicaal-rechtse Marine Le Pen het in de peilingen niet slecht doet", vertelde Decraene nog. "Daarom zei Macron ook tegen zijn supporters in Marseille dat ze zich niet van vijand moeten vergissen op 24 april."

"Extreemrechts is de vijand en niet het establishment. Dus ga alsjeblieft stemmen op 24 april, want anders bestaat de kans dat je de dag nadien ontgoocheld moet betogen tegen een uitslag die niemand voor mogelijk hield."

Le Pen, die eerder op de ochtend in Saint-Rémy-sur-Avre, in departement Eure-et-Loir, met de pers sprak, beloofde om Frankrijk als een moeder te leiden en om de meest kwetsbare te helpen ”om gehoord te worden”.

Presidentskandidate Marine Le Pen.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Demonstraties tegen extreemrechts

Er kwamen vandaag ook enkele duizenden mensen op straat om te protesteren tegen extreemrechts. Met hun actie willen ze hun ongenoegen uiten over het feit dat de radicaal-rechtse kandidate Le Pen doorgaat naar de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. De protesten vonden plaats in Parijs en in een dertigtal andere Franse steden.

"We zijn hier om nee te zeggen tegen extreemrechts. (... ) We zijn hier voor de samenleving, de vrijheden, maar ook voor het klimaat. Het zou een zware achteruitgang zijn als ze aan de macht zou komen", zei Jean-François Julliard, directeur-generaal van Greenpeace Frankrijk tijdens de manifestatie in Parijs. In totaal riepen zo'n dertig organisaties en vakbonden op tot actie waaronder de Liga voor Mensenrechten en SOS Racisme.

Tweede ronde op 24 april

Macron neemt het op 24 april in de tweede ronde van de verkiezingen op tegen Le Pen. Tijdens de eerste ronde van de verkiezingen afgelopen weekend moest Le Pen de duimen leggen tegen de zittende president. Macron kon bijna 28 procent van de kiezers overtuigen, Le Pen kreeg ruim 23 procent van de stemmen.

Demonstratie tegen extreemrechts
AFP or licensors

Meest gelezen