Radio 2

Parket Halle-Vilvoorde opent geen onderzoeken meer naar "onoplosbare" fraude

Het parket van Halle-Vilvoorde gaat geen onderzoeken meer openen naar fraudezaken waarbij de daders wellicht in het buitenland zitten, en waarbij er minder dan 10.000 euro buit is gemaakt. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Volgens het parket worden zulke zaken bijna nooit opgelost.

Een bericht van zoon of dochter, die een nieuwe gsm heeft en vraagt om dringend geld over te schrijven. Een mail of sms van de bank of van de overheid, met een link waar u op moet klikken. In heel veel gevallen blijken ze afkomstig van oplichters, die in een - ver - buitenland zitten. En die allicht nooit gearresteerd zullen worden. In zulk gevallen zal het parket van Halle-Vilvoorde voortaan geen onderzoek meer openen, als de buit kleiner is dan 10.000 euro.

"We hebben een tijd geleden de oefening gemaakt om na te gaan welke onderzoeken het meeste kans op succes maken, en welke onderzoeken meestal mislukten", legt Carol Vercarre uit. Zij is de woordvoerster van het parket van Halle-Vilvoorde. "Aangezien de mensen en middelen beperkt zijn bij politie en parket, moeten we keuzes maken. Daarom zijn we gaan nadenken hoe we die mensen en middelen het best kunnen inzetten. Uit die oefening is gebleken dat dossiers waarbij zowat het volledige onderzoek in het buitenland moet gebeuren, het minste kans op slagen hebben. In die zaken moeten we de politie in het buitenland vragen om het onderzoek voor ons te doen, en in de praktijk merken we dat dat zelden of nooit tot concrete resultaten leidt. Daarom gaan we zulke dossiers ook niet meer onderzoeken."

Het parket heeft wel een drempel ingesteld. Als de buit groter is dan 10.000 euro, wordt wel nog een onderzoek geopend.  Van waar dat onderscheid? "Dat betekent niet dat die dossiers wél opgelost zullen geraken. In werkelijkheid is er een heel grote kans dat ook die zaken niet opgelost worden. Maar we hebben toch ergens een grens moeten vastleggen, om zaken met een heel grote buit toch nog te proberen onderzoeken, in de hoop dat die toch nog opgelost geraken."

Moet je dan nog wel naar de politie stappen om zulke fraude aan te geven, als die toch niet onderzocht wordt? "Het blijft natuurlijk nuttig om wel nog naar de politie te gaan. Het kan altijd zijn dat er in die oplichting een bepaald rekeningnummer wordt gebruikt dat ook in andere zaken opduikt. Als we die zaken dan bundelen, kan het misschien wel nog tot een oplossing leiden."

Meest gelezen