AFP or licensors

Rusland waarschuwt VS in diplomatieke nota: "Wapens leveren aan Oekraïne kan onvoorspelbare gevolgen hebben" 

Rusland heeft de Verenigde Staten officieel gewaarschuwd dat het geen wapens meer mag leveren aan Oekraïne. Een officiële diplomatieke nota daarover is dinsdag verstuurd, net voor president Joe Biden voor 800 miljoen dollar aan militaire steun toezegde. Intussen waarschuwt de Oekraïense president Volodimir Zelenski in een interview met CNN voor een wereldwijde nucleaire dreiging uit Rusland.

Rusland heeft de Verenigde Staten officieel gewaarschuwd dat het geen wapens meer mag leveren aan Oekraïne. Dat gebeurde in een diplomatieke nota van de Russische ambassade in Washington. Een kopie van die nota kwam bij de Amerikaanse media terecht. De leveringen van de VS en van de NAVO kunnen volgens Russische diplomaten leiden tot "onvoorspelbare gevolgen". De nota is dinsdag al gestuurd, enkele uren daarna keurde de Amerikaanse president Biden een levering van 800 miljoen dollar militaire hulp goed voor Oekraïne.

Bekijk - "We kunnen de dreiging niet negeren die uitgaat van een mogelijke toevlucht tot tactische kernwapens of minder krachtige kernwapens", zegt William Burns van het Central Intelligence Agency ("Het journaal"):

Videospeler inladen...

"Het is niet voor het eerst dat Rusland de toenemende stroom van wapens uit het westen bekritiseert", zegt correspondent Geert Groot Koerkamp vanuit Moskou in "De ochtend" op Radio 1. Begin maart heeft de onderminister van Buitenlandse Zaken al gezegd dat de konvooien als een legitiem doelwit zouden worden beschouwd. 

Maar nu het westen zwaardere wapens stuurt, vreest Rusland voor een escalatie. "Dat lees ik in de term "onvoorspelbare gevolgen"", zegt Geert Groot Koerkamp. "Dat kan leiden tot aanvallen en theoretisch een domino-effect hebben. Het kan leiden tot een directe confrontatie tussen Rusland en de  VS of de NAVO en dat wil Rusland vermijden omdat het kan leiden tot een escalatie die niet of moeilijk meer gestopt kan worden."

Beluister hier het gesprek in "De ochtend" op Radio 1:

Zelenski waarschuwt voor nucleaire dreiging van Rusland

De Oekraïense president Zelenski heeft intussen gezegd dat Rusland nucleaire wapens kan inzetten. Zelenski kreeg de vraag voorgeschoteld, nadat ook CIA-baas William Burns donderdag al had geopperd dat de Russische president Vladimir Poetin zijn toevlucht kan nemen tot nucleaire wapens na de militaire tegenslagen die Rusland te verduren kreeg. Volgens de CIA-baas zou Poetin kunnen besluiten "beperkte" tactische kernwapens in te zetten. Deze kernwapens zijn minder krachtig dan de atoombom die in 1945 de Japanse stad Hiroshima vernietigde.

Zelenski had het in een interview met de Amerikaanse nieuwszender CNN over een wereldwijde dreiging. "Niet alleen ik, maar de hele wereld, alle landen moeten ongerust zijn", zei hij. Zelenski had het over nucleaire en chemische wapens. "Ik weet niet of de informatie klopt. Maar zij kunnen die wapens gebruiken. Voor hen zijn mensenlevens niets waard", aldus Zelenski.

Niet alleen ik, maar heel de wereld, alle landen moeten ongerust zijn.

Volodomir Zelenski, president van Oekraïne

Nog in het interview zei Zelenski dat de Russische invasie in Oekraïne tot nu toe al aan 2.500 à 3.000 Oekraïense soldaten het leven heeft gekost. Volgens de president zijn er aan Oekraïense zijde ook 10.000 militairen gewond geraakt. Hoeveel van hen zullen overleven, is moeilijk te zeggen, verklaarde hij.

"Wanhoopsmiddelen"

Correspondent Geert Groot Koerkamp denkt dat iedereen nu het grote offensief van Rusland in de Donbass, in het oosten, afwacht. "Daar is er mogelijk een nieuwe militaire impasse voor Rusland", zegt hij. Als Rusland het daar ook niet goed doet, bestaat de kans dat het zal grijpen naar wanhoopsmiddelen. "Als er geen uitweg meer is, is het hopen dat het gezond verstand primeert. Maar dan wordt de verleiding groot. Rusland heeft de middelen en de nucleaire slagkracht en je kan het niet uitsluiten. President Zelenski dacht ook dat het bluf was van Rusland, maar daar is hij nu zelf van teruggekomen."

Meest gelezen