Avalon. All rights reserved.

Belgische band Brutus wipt Metallica van eerste plaats in De Zwaarste Lijst van Studio Brussel

"All along" van Brutus voert De Zwaarste Lijst van Studio Brussel aan. Het is de eerste Belgische nummer één in zeven jaar. Er zitten opvallend veel zware gitaren van eigen bodem in de lijst, waarvoor metalliefhebbers konden stemmen. 

Zeshonderdzesenzestig stevige metalnummers op een rij: dat is De Zwaarste Lijst van Studio Brussel, samengesteld door de fans. De afgelopen dagen te beluisteren via de digitale muziekstream Bruut en de hoogst genoteerde 66 nummers via Studio Brussel. Breaking nieuws, om in het genre te blijven: bovenaan De Zwaarste Lijst 2022 prijkt een Belgische band. Zes jaar lang stond daar "Master of puppets" van Metallica, maar nu voert Brutus de lijst aan met het nummer "All along".

BELUISTER: Brutus met "All along" live bij StuBru in 2017

Brutus is een band uit Vlaams-Brabant die progressieve rock, metal en mathrock speelt. Drumster en zangeres is Stefanie Mannaerts, de kleindochter van muziekproducer Leo Caerts, bekend van de wereldhit "Eviva  España". Daarnaast maken Stijn Vanhoegaerden en Peter Mulders deel uit van Brutus. "All along" is hun debuutsingle uit 2016.  

"All along" is het eerste Belgische nummer dat op één staat in De Zwaarste Lijst sinds 2015, toen aangevoerd door Channel Zero. Er zitten trouwens opvallend veel zware gitaren van eigen kweek in de lijst dit jaar: 143 van de 666 nummers en 18 van de hoogste 66 zijn van Belgische makelij.

Dit is de top-tien van De Zwaarste Lijst 2022:

  1. "All Along" – Brutus
  2. "Master of Puppets" – Metallica
  3. "Schism" – Tool
  4. "A Solitary Reign" – Amenra
  5. "Black Fuel" – Channel Zero
  6. "Fear of the Dark" – Iron Maiden
  7. "The Sea is Dying" – Steak Number Eight
  8. "Chop Suey!" – System Of A Down
  9. "Raining Blood" – Slayer
  10. "Deutschland" – Rammstein

De actualiteit sluipt altijd binnen in hitlijsten waarvoor het publiek kan meestemmen. Denk aan de zieke Arno die met "Les yeux de ma mère" bovenaan de Classics 1000 van Radio 1 belandde en daar Pink Floyd van de eerste plaats duwde. Ook in De Zwaarste Lijst zijn er "tekenen des tijds" te zien. De Oekraïense band Jinjer bijvoorbeeld staat op de 61e plaats met het nummer "Pisces".

Foo Fighters kwam vorig jaar niet voor in de lijst en staat er nu zeven keer in, na de dood van drummer Taylor Hawkins vorige maand. "A song for the dead" van Queens of the Stone Age, gezongen door Mark Lanegan, staat op de 209de plaats. Lanegan overleed in februari.

En voor de cijferfanaten: Metallica komt 27 keer voor in De Zwaarste Lijst; Rammstein en Tool allebei 16 keer.

Meest gelezen