Nederlandse striptekenares Aimée de Jongh bekroond met Stripschapprijs voor hele oeuvre

Aimee de Jongh won eerder al internationale prijzen met graphic novels als "De terugkeer van de wespendief", "Taxi", "Bloesems in de herfst" of recent nog “Dagen van zand”.

De Nederlandse Stripschapprijs wordt elk jaar toegekend aan een striptekenaar voor zijn of haar hele werk. Bekende winnaars zijn onder meer Joost Swarte, Peter van Straaten of uit ons land Kamagurka. 

Nu is de onderscheiding voor de Rotterdamse striptekenares en kunstenares Aimée de Jongh, nog maar de derde vrouwelijke winnaar in bijna 40 jaar. Volgens de jury  weet ze “als geen ander haar kwaliteit en bedrevenheid in te zetten om het medium strips naar een hoger plan te tillen.”

Aimée de Jongh gooide in 2021 hoge ogen met haar graphic novel “Dagen van zand”, over de extreme droogte in de Verenigde Staten in de jaren 30. In het boek klinkt ook een klimaatwaarschuwing voor nu door. “Dagen van zand” won verschillende internationale prijzen.  

Andere verhalen van Aimeé de Jongh zijn “De terugkeer van de wespendief” uit 2014, dat ook verfilmd werd. “Bloesems in de herfst” over de liefde van een ouder koppel, “Taxi” over het fenomeen Uber. In "Bestemming Canada" "verstripte" ze verhalen van emigranten.

Aimeé de Jongh werd onder meer bekend met haar stripreeks “Snippers” over dagelijkse problemen, die in de Nederlandse editie van de krant Metro stond. Ze maakte ook animaties voor de tv-show “De wereld draait door”. De Jongh tekent ook vaak illustraties voor schoolboeken.

Meest gelezen