Videospeler inladen...

Nu al 40 arrestaties in Zweden na dagen van rellen tijdens bezoek politicus die koran wil verbranden

In Zweden loopt het aantal arrestaties en gewonden van de rellen van de voorbije dagen steeds verder op. Volgens de politie maken criminele bendes gebruik van de woede over een provocerend bezoek van de radicaal-rechtse Deense politicus Rasmus Paludan. Die is naar Zweden gekomen om een koran te verbranden. 

Al sinds donderdag zijn er in tal van Zweedse steden ongeregeldheden. Daarbij zijn 20 politiewagens in brand gestoken en raakten 26 politiemensen en 14 betogers gewond. Er zijn nu meer dan 40 mensen aangehouden. 

Volgens de politie maken criminele bendes van de rellen gebruik om de politie "en de Zweedse maatschappij aan te vallen". Er zouden ook 200 relschoppers geïdentificeerd zijn en die zouden banden hebben met het criminele milieu. 

In elk geval leidt de situatie ook tot diplomatieke spanningen met landen met een islamitische meerderheid. Onder meer Saudi-Arabië, Irak en Iran hebben hun Zweedse ambassadeur om uitleg gevraagd. Stockholm vreest dat de relaties met de moslimwereld schade zouden oplopen. 

Aanleiding voor die heisa is Rasmus Paludan, leider van de radicaal-rechtse Deense partij Stram Kurs, die aan het toeren is in Zweden. Tijdens zijn bijeenkomsten houdt de politicus een toespraak en verbrandt hij een koran. Moslims vatten de verbranding van de Koran, het islamitische heilige boek, op als een ernstige provocatie. Ze komen de straat op tegen de bijeenkomsten van Paludan. 

Zaterdag wou de politicus eerst in Landskrona, een stad in het zuiden van het land, een bijeenkomst houden. Maar Paludan en de politie werden er door tegenbetogers bekogeld met stenen. Er werd toen besloten om de bijeenkomst te verplaatsen. Maar het bleef heel de dag onrustig in Landskrona. Er werden auto’s, autobanden en vuilbakken in brand gestoken. Volgens de politie werden er verschillende arrestaties verricht. 

De manifestatie van de politicus werd daarop verplaatst naar de stad Malmö, op twee na grootste stad van het land, ook in het zuiden. Maar ook daar liep de manifestatie uit de hand. Een bestuurder reed in op de dranghekken van de betoging. Daarbij raakte niemand gewond, de bestuurder werd opgepakt. Auto’s werden in brand gestoken. De politie gebruikte pepperspray om de relschoppers uit elkaar te drijven.

BEKIJK - Zweedse ordediensten raken slaags met relschoppers

Videospeler inladen...

Twaalf agenten raakten gewond

Ook vrijdag waren er al rellen tijdens het bezoek van de radicaal-rechtse politicus aan Örebro, een stad zo’n 200 kilometer ten westen van Stockholm. Hier waren de rellen het hevigst. Minstens twaalf agenten raakten gewond en zeker vier politiebussen werden in brand gestoken. Er raakten ook vier mensen ernstig gewond. De politie heeft waarschuwingsschoten gelost om de tegenbetogers uit elkaar te drijven.

Bij een bezoek aan een voorstad van Stockholm, eerder op de dag, braken er ook rellen uit. Donderdag raakten bij een bezoek van Paludan aan Linkoping drie agenten gewond. In een andere stad kon hij zijn toespraak niet houden, omdat men de kerkklokken aanhoudend liet luiden.

Partij haalde kiesdrempel niet

In 2017 richtte de politicus zijn partij Stram Kurs op, een partij met een anti-immigratie- en anti-islam-agenda. Paludan is vooral bekend door zijn provocerende anti-islam-acties. Bij de parlementsverkiezingen van 2019 haalde zijn partij 1.8 procent van de stemmen, wat niet genoeg was om de Deense kiesdrempel van 2 procent te halen.

Onrust Zweden
TT

Arrestaties en gewonden in Norrköping

Zondag zijn er opnieuw gewonden gevallen bij rellen tussen demonstranten en de politie. In verschillende steden werd er alweer betoogd door voorstanders als tegenstanders van Paludan.

Meer dan twintig mensen zijn gearresteerd in Norrköping. Daar vielen relschoppers agenten aan, bevestigt de politie. Eerder op de avond werd al bekend dat bij de rellen drie mensen werden geraakt door afgeketste politiekogels. Volgens de politie waren die kogels afgevuurd als waarschuwingsschoten.

Meest gelezen