Beschietingen Charkov 16 april 2022
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Rusland vernietigt munitiedepot in voorstad Kiev en beweert Oekraïens vliegtuig met westerse wapens te hebben neergeschoten 

Rusland blijft doelwitten in Oekraïne aanvallen. Vanmorgen waren er opnieuw explosies te horen in de hoofdstad Kiev. Een munitiedepot in een voorstad van Kiev werd door een Russische raketaanval vernield, dat bevestigen zowel Oekraïne als Rusland. Volgens een Russische woordvoerder is ook een transportvliegtuig neergehaald met westerse wapens aan boord. Die informatie kon wel niet onafhankelijk worden bevestigd.

De Russische luchtafweer zou gisteren in de buurt van de zuidelijke havenstad Odessa een transportvliegtuig hebben neergehaald dat westerse wapens aanbracht. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie zei aan het Russische persbureau Tass dat het om een grote zending ging. Het bericht kon nog niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Ook in Brovary, een voorstad in het oosten van Kiev, is een munitiefabriek vernield. Dat zei de lokale burgemeester. Het is nog niet duidelijk of er slachtoffers zijn gevallen en hoe groot de materiële schade is. Ook de woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie heeft de aanval bevestigd. Volgens het ministerie werd de aanval uitgevoerd door erg nauwkeurige raketten.

41 lichamen onder puin Borodjanka

Er zijn tot nu 41 lichamen van onder het puin in Borodjanka gehaald, een stad ten noordwesten van Kiev. De lichamen werden onder vijf appartementengebouwen gevonden. Dat heeft Oekraïne gemeld. De identiteit van de slachtoffers is nog niet bekend.

De stad werd een bijna een maand lang bezet door de Russen. Nadat het Russische leger zich eind vorige maand gedeeltelijk terugtrok uit Kiev en zijn voorsteden, werd duidelijk welke ravage in de stad werd aangericht. 

Wapenleveringen zullen "onvoorspelbare gevolgen" hebben

Sinds het begin van de Russische invasie heeft het Westen massaal wapens gestuurd naar Oekraïne. Dat moeten er nog veel meer zijn, vindt de Oekräinse president Volodimir Zelenski. Rusland van zijn kant zegt dat de Verenigde Staten en de NAVO met vuur spelen en dat de wapenleveringen "onvoorspelbare gevolgen" kunnen hebben.

Intussen richten de Russische aanvallen zich vooral op steden in het zuiden en het oosten. De stad Charkov, de tweede stad van Oekraïne, werd gisteren zwaar onder vuur genomen door Russische raketten. Er is daar sprake van drie doden en een dertigtal gewonden.

Maar ook in de hoofdstad Kiev waren vanmorgen in de vroege uren voor de derde dag op rij explosies te horen. Het is nog niet duidelijk wat daar het doelwit was en hoe groot de schade is.

Volgens Rusland is de zuidelijke havenstad Marioepol nu bijna volledig veroverd. Als de Russen de laatste overgebleven Oekraïense soldaten in Marioepol zouden doden, betekent dat het einde van de vredesonderhandelingen, zei de Oekraïense president gisteravond.

Oekraïense soldaten lossen ereschoten tijdens begrafenis soldaat
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen