Foto: Radio 2

1.000 lammetjes knuffelen op Lammetjesdag in Retie

In het Prinsenpark in Retie vindt de jaarlijkse Lammetjesdag plaats van Kemp VZW. Die vzw doet op een duurzame manier aan landbouw en natuurbeheer. Bezoekers konden er meer dan 1.000 lammetjes aaien en voederen.

"Op het einde van het lammerseizoen hadden we 1.050 lammetjes. Voor onze schapen is dat het perfecte aantal", zegt Maarten D'hondt, coördinator van KEMP vzw. De vzw doet op een duurzame manier aan landbouw en natuurbeheer. Zo gaan zeven herders elke dag op pad met hun 1.500 Kempense heideschapen. Ze doen aan natuurlijke begrazing in gebieden in en rond Mol in de Antwerpse en de Limburgse Kempen.

"We willen de mensen graag kennis laten maken met onze werking maar het is moeilijk om veel bezoek toe te laten in de schapenstal. Daarom hebben we samen met de provincie Antwerpen een manier gevonden om dat toch te doen in het Provinciaal Groendomein Prinsenpark in Retie", zegt D'hondt. Door corona was er 2 jaar geen Lammetjesdag, maar vandaag kon die toch weer doorgaan.

We willen mensen kennis laten maken met onze werking, maar het is onmogelijk om veel volk toe te laten in onze schapenstal

Maarten Dhondt, coördinator KEMP vzw

Mensen kunnen vandaag een quizwandeling van 2 kilometer doen in het park, waarbij ze langs een grote kudde schapen wandelen. Op de evenementenweide kunnen ze lammetjes aaien en voederen, er is een wolstand, en kinderen kunnen schilderen. Er zijn ook lamsburgers en ijsjes.

Een moeder uit Oud-Turnhout was er graag bij vandaag. "We vonden het wel fijn om hier naartoe te komen met de kinderen. Onze zoon heeft de lammetjes kunnen aaien. En hij is helemaal gek van de hooiberg, waar hij op kan klimmen." Nele en Kaat vonden het alvast superfijn om lammetjes te knuffelen. "Ze zijn superzacht en schattig."

Foto: Radio 2

Meest gelezen