Foto: Tom Decabooter

300 gestrande passagiers van TUI-vlucht op Curaçao kunnen morgenavond naar huis

De 300 gestrande passagiers in Curaçao zullen morgenavond verder naar huis kunnen vliegen. Het vliegtuig van TUI, dat onderweg was naar Amsterdam vanuit de Dominicaanse Republiek, moest vorige nacht noodgedwongen landen op Curaçao door barsten in de voorruit. Maar tegen morgenavond zal de ruit hersteld zijn en kan het vliegtuig weer kunnen vertrekken, laat TUI Nederland weten. De gestrande reizigers krijgen een hotelkamer voor komende nacht en een financiële compensatie.

De Boeing 787 was vertrokken in Punta Cana, in de Dominicaanse Republiek, en zou via Bonaire naar de Nederlandse hoofdstad Amsterdam vliegen. Het toestel week uit naar de luchthaven van Curaçao nadat de piloot barsten in de cockpitruit had vastgesteld. 

"Het ging om een landing uit voorzorg, want veiligheid heeft natuurlijk de hoogste prioriteit", zegt Petra Kok van TUI Nederland. "Een onaangename verrassing voor de 300 passagiers, maar het raam moest eerst vervangen worden."

De touroperator slaagde er aanvankelijk niet in voor alle passagiers een onderkomen te vinden. Omdat Pasen uitbundig gevierd wordt op Curaçao zitten de hotels nagenoeg vol, aldus TUI. Voor 200 mensen kon relatief snel een kamer gevonden, maar voor 100 reizigers lukte dat aanvankelijk niet. "Vanmiddag hebben we uiteindelijk ook voor de laatste 100 gasten een hotelkamer kunnen vinden."

Onder de gestrande reizigers zijn ook Belgen, maar TUI Nederland kan niet zeggen over hoeveel landgenoten het gaat.

Foto: Tom Decabooter

TUI laat weten dat intussen alle passagiers op de hoogte zijn gebracht dat ze ook komende nacht nog in hun hotelkamer kunnen overnachten, om dan morgenavond verder naar huis te vliegen. 

"Een nieuwe ruit is onderweg naar Curaçao. Die wordt morgen in het vliegtuig geplaatst en dan kunnen we morgenavond weer vliegen", zegt Kok. "Een nieuwe ruit repareren was een snellere oplossing dan een ander vliegtuig uit Nederland of België te laten overkomen."

TUI voorziet voor elke passagier ook een compensatie van 600 euro voor het geleden ongemak.

"Slapen op een palliatieve afdeling vonden we te bizar"

Omdat TUI er aanvankelijk niet in slaagde om voldoende vrije hotelkamers voor de gestrande reizigers te vinden, is gezocht naar een alternatief: een verzorgingstehuis. "Maar toen we daar aankwamen, bleek het te gaan om een palliatieve unit", zegt de Vlaamse Kaatje Van den Steene aan VRT NWS. "We mochten op de bovenverdieping in een geïmproviseerde slaapzaal slapen, maar dat voelde heel bizar."

Daarop hebben de meeste passagiers ervoor gekozen om toch naar de luchthaven van Curaçao terug te keren, waar volgens Kaatje Van den Steene geen reisbegeleiding, voedsel of drinkwater aanwezig waren. Zij en haar man hebben daarop zelf een hotelkamer gezocht en gevonden. 

Passagier Tom Decabooter: "We liggen en hangen hier ondertussen al 8 uur en we hebben van TUI nog niemand gezien”

Videospeler inladen...
Foto: Tom Decabooter

Meest gelezen