Radio 2

Onkruidbrander van buurman veroorzaakt brand bij bedrijf in Aalst 

In Aalst heeft een onkruidbrander afgelopen weekend een brand veroorzaakt bij een nabijgelegen loodgietersbedrijf. Een buurman was met een onkruidbrander onkruid in zijn tuin aan het verwijderen. De tuin vatte vuur en de vlammen sloegen over op het materiaal van het bedrijf. 

Bij een loodgieter in de Kerrebroekstraat in Aalst ging afgelopen weekend heel wat materiaal in vlammen op. De brand werd per ongeluk aangestoken door een buurman van het bedrijf die onkruid verwijderde met een onkruidbrander. Nadat de tuin van de man vuur vatte, verspreidde de brand zich naar enkele materialen van het bedrijf, waaronder het piepschuim en plastic.  Ook een aanhangwagen en een tuinhuis raakten beschadigd. 

Radio 2

Tips van brandweer

Brandweerzones krijgen de laatste jaren steeds vaker meldingen van branden die per ongeluk aangestoken werden door het gebruik van een onkruidbrander.  Die worden sinds het verbod op pesticiden vaak gebruikt, maar die veroorzaken ook vaker kleine brandjes. 

Vooral bij droog weer en wind moet je de vlam goed in de gaten houden

Jonathan Jouret van Brandweerzone Vlaamse Ardennen

Jonathan Jouret van brandweerzone Vlaamse Ardennen geeft enkele tips: "Bij wind moet je goed opletten waar de vlam naartoe gaat. Het is ook altijd handig om blusmiddelen in huis te hebben en afstand te houden van brandbare objecten."

"Kleine branden kunnen heel snel grote proporties aannemen", geeft Jouret nog mee. "Zeker als het droog is, schroeien mensen hun onkruid te snel kapot, terwijl dat vaak helemaal niet nodig is."

Meest gelezen