Eerste beelden van zwaar beschadigde Russische kruiser Moskva duiken op

Op de sociale media zijn de eerste beelden opgedoken van de zwaar beschadigde Moskva, de Russische kruiser die vorige week is gezonken na een zware brand aan boord, mogelijk veroorzaakt door een Oekraïense raketaanval. Op de beelden is veel rook te zien en het schip maakt slagzij. Het verlies van de Moskva is een symbolische tegenvaller voor het Russische leger.

De beelden lijken te zijn genomen vanop een ander schip, dat mogelijk gestuurd was om de bemanning van de zwaar beschadigde Moskva te redden. Het is niet duidelijk waar en wanneer de beelden precies zijn gemaakt, maar het is zo goed als zeker dat het inderdaad om de Moskva gaat.

Het gaat duidelijk om beelden van een kruiser van de zogenoemde Slava-klasse, met vooraan aan elke kant diagonaal naar voor gerichte lanceerbuizen voor raketten. De Moskva heeft nog twee zusterschepen, maar die horen niet tot de Zwarte Zeevloot en voor zover bekend is er met die twee vaartuigen geen enkel incident geweest. Daaruit valt af te leiden dat de kruiser op de beelden wel degelijk de Moskva is.

De kruiser zonk vorige week donderdag, toen het voor herstelling naar de haven van Sebastopol werd gesleept. Volgens Rusland was er brand uitgebroken aan boord, waardoor er munitie is ontploft. Volgens Oekraïne is die brand het gevolg van een Oekraïense raketaanval. 

Hij belde mij en huilde om wat hij gezien had, het was vreselijk

Moeder van vermoedelijke opvarende van de Moskva

Bekijk hieronder de bewegende beelden van de Moskva die zwaar slagzij maakt.

Videospeler inladen...

Het is niet duidelijk of en hoeveel bemanningsleden om het leven zijn gekomen. Gisteren, heeft het ministerie van Defensie beelden laten verspreiden waarop de bemanning van de Moskva te zien zou zijn, terwijl ze wordt begroet door de admiraal van de Russische marine. Hoeveel bemanningsleden op de beelden te zien zijn, is niet te controleren. 

Volgens de onafhankelijke Russische krant Novaja Gazeta Europe zouden een veertigtal bemanningsleden omgekomen zijn.
De krant baseert zich op de anonieme getuigenis van een moeder van een bemanningslid dat het overleefde. 

"Hij belde mij en huilde om wat hij gezien had, het was vreselijk", getuigt de moeder. Volgens de militair zou het schip geraakt zijn door raketten die vanuit Oekraïne waren afgevuurd. Zijn naam wordt niet bekendgemaakt, maar Novaja Gazeta heeft documenten waaruit blijkt dat hij op de Moskva werkte

Hoe dan ook is het verlies van de Moskva een zware klap voor de Russische marine in de Zwarte Zee, want het schip fungeerde als commandoschip en kon tal van steden in Oekraïne zwaar bestoken vanop zee.

Meest gelezen