Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Mediabedrijf InfoWars van complotdenker Alex Jones vraagt bescherming tegen schuldeisers aan

InfoWars, het mediabedrijf van de Amerikaanse complotdenker Alex Jones, heeft bescherming tegen zijn schuldeisers aangevraagd. Tegen Jones zelf lopen momenteel een reeks rechtszaken van nabestaanden van de schietpartij op de Sandy Hookschool in 2012 die hij een hoax had genoemd.

InfoWars is een "nieuwssite" die vooral de complottheorieën van topman Alex Jones verspreidt. Het mediabedrijf heeft een zogenoemde "chapter 11"-bescherming aangevraagd voor een Texaanse rechtbank. Het mediabedrijf wordt nu voor korte tijd beschermd tegen zijn schuldeisers om de financiën op orde te krijgen, in de hoop een faillissement te voorkomen.

Volgens de rechtbank heeft het bedrijf slechts 50.000 dollar aan activa en ergens tussen 1 en 10 miljoen dollar aan schulden. Tussen de schuldeisers staan ook al een reeks nabestaanden van slachtoffers van de Sandy Hook-schietpartij opgelijst.

Tegen Jones lopen momenteel een reeks rechtszaken van die nabestaanden wegens laster. In 2012 kwamen 20 kinderen en 6 medewerkers van een school in Newtown in de staat Connecticut om het leven bij een schietpartij. Jones beweerde dat het een hoax was bedacht door de anti-wapenlobby en de mainstreammedia.

Volgende week wordt een uitspraak verwacht en zou duidelijk worden hoeveel schadevergoeding Jones moet betalen. De aanklagers vragen een schadevergoeding van minstens een miljoen dollar.

Eerder had hij elk van de aanklagers 120.000 dollar geboden om de rechtszaak in te trekken, maar dat hebben ze geweigerd. Ze noemden het aanbod "een duidelijke poging van Jones om aan publieke verantwoording te ontsnappen".

Het is nog niet duidelijk wat de impact van de "chapter 11"-bescherming op de rechtszaak zal zijn. Mogelijk tracht Jones ermee aan de schadevergoedingen te ontsnappen.

Meest gelezen