Fusie over provinciegrenzen heen? Mechelen en Boortmeerbeek stellen hun plannen voor

Er zijn wel degelijk gesprekken over een fusie aan de gang tussen de stad Mechelen in de provincie Antwerpen en de Vlaams-Brabantse gemeente Boortmeerbeek. Dat bevestigt burgemeester Karin Derua (Open VLD) van Boortmeerbeek. Om 10 uur geven Mechelen en Boortmeerbeek op een persconferentie meer uitleg over de plannen.  

Komt er een eerste fusie met een gemeente uit Vlaams-Brabant en zorgt dat meteen voor een inkrimping van die provincie? Die vraag ligt op tafel nu Boortmeerbeek gesprekken voert met de stad Mechelen in de Antwerpse provincie. Dat is opmerkelijk: de twee gemeenten liggen niet in dezelfde provincie en dus is er momenteel ook nauwelijks samenwerking. 

Toch zou een fusie interessant kunnen zijn, want Vlaanderen beloont gemeenten die fuseren namelijk door schulden over te nemen. De nieuwe fusiegemeente zou iets meer dan 100.000 inwoners tellen, wat de nieuwe gemeente 50 miljoen euro zou opbrengen. 

Mechelen-Boortmeerbeek zou wat inwonersaantal betreft ongeveer even groot worden als Leuven. Ze komen zo na Antwerpen, Gent en Brugge. In de plannen wordt de nieuwe fusiestad opgedeeld in drie districten, deelgemeenten zeg maar, waarbinnen op bepaalde vlakken samengewerkt wordt. Antwerpen werkt op dit moment ook al zo. De stad heeft 9 districten. 

Het is algemeen bekend dat Mechelen een zware schuldenlast heeft en naarstig zoekt naar een manier om die last te verlichten

Bert Meulemans, voorzitter oppositiepartij CD&V

Burgemeester Derua van Boortmeerbeek ziet een fusie met een andere gemeente zitten. Zo waren er al gesprekken met Haacht en Kampenhout en nu dus met Mechelen. Alleen is niet iedereen daar blij mee.

In Boortmeerbeek klinkt namelijk luid protest bij de oppositie. Onafhankelijk gemeenteraadslid en oud-burgemeester Michel Baert wil niet weten van een fusie. Ook de Boortmeerbeekse oppositiepartij CD&V ziet een fusie met Mechelen niet zitten. Voorzitter Bert Meulemans: "We vrezen dat Boortmeerbeek dan opgaat in een heel groot geheel waardoor we onze eigenheid verliezen. Ten tweede is het algemeen bekend dat Mechelen een heel zware schuldenlast heeft en naarstig op zoek is naar een manier om die schuldenlast te verlichten. Dat kan uiteraard door een fusie. Alleen staat daar tegenover dat onze inwoners voor eeuwig en altijd de last van Mechelen mee moeten financieren." 

"Geen connectie"

Ook in Mechelen is de oppositie niet meteen enthousiast over een fusie met Boortmeerbeek. "Mechelen heeft inderdaad een zeer hoge schuldenlast, dus 50 miljoen zou welkom zijn, maar er zijn logischere gemeenten om mee te fuseren", zegt Thijs Verbeurgt (Vooruit). "Er zijn buurgemeenten waar we een politiezone mee delen of waar we samenwerken voor sociale huisvesting. Dat is bij Boortmeerbeek niet het geval. De enige overeenkomst is de politieke kleur van de burgemeesters, ze zijn beiden van Open VLD."

Ik vang op dat de gesprekken al vergevorderd zijn en dat de kans vrij groot is dat de fusie er zal komen

Thijs Verbeurgt, Vooruit Mechelen

Volgens Verbeurgt is de kans dat de fusie er zal komen vrij groot. "Ik vang op dat de gesprekken al veel verder gevorderd zijn dan dat men momenteel beweert, en wij denken dat er in de komende weken duidelijkheid zal komen. Wij gaan nu vragen om het maandag op de gemeenteraad te bespreken, en we willen dat de Mechelaar een stem krijgt in dit debat."

Het gemeentebestuur heeft nog niets gecommuniceerd over een mogelijke fusie aan de oppositie. Ook wij konden burgemeester Alexander Vandersmissen (Open VLD) voorlopig niet bereiken voor commentaar.

Meest gelezen