AFP or licensors

Meer terugkeerders naar Kiev dan vluchters, maar dat dreigt weer te veranderen

Volgens de Oekraïense grenswacht kwamen afgelopen zaterdag meer dan 38.000 mensen het land weer binnen. In de andere richting zijn ongeveer 32.000 Oekraïners hun land ontvlucht. Burgemeester Vitali Klitsjko van de hoofdstad Kiev waarschuwt dat het nog te vroeg is voor burgers om terug te keren. Het feit dat Rusland het aantal raketaanvallen op verschillende steden weer opvoert, lijkt de waarschuwing van Klitsjko te illustreren.

Volgens de grenswacht neemt het aantal terugkeerders de laatste tijd toe. Sinds begin deze maand zouden al meer dan 400.000 mensen zijn teruggekomen uit de Europese Unie en Moldavië. 

Mensen die naar andere delen van Oekraïne zijn gevlucht, keren terug naar Kiev omdat hun geld op raakt

Correspondent Bruno Beeckman

De grenswacht vermoedt dat Oekraïners die in het buitenland studeren of werken terugkeren vanwege de paasvakantie. Onder hen zouden ook mensen zijn die eerder waren geëvacueerd, maar nu terugkomen om familie te bezoeken.

"Mensen die naar andere delen van Oekraïne zijn gevlucht, keren terug naar Kiev omdat hun geld op raakt", legt correspondent Bruno Beeckman uit. "Door de enorme vraag is het huren van een appartement in het westen van Oekraïne veel duurder geworden, tot wel 300 à 400 procent." 

"Zaken mensen zijn teruggekomen om gewoon te zien of alles nog recht staat", aldus Beeckman. "Een derde reden waarom mensen terugkomen is om zorg te dragen voor oudere familieleden die in het begin van de oorlog hadden geweigerd Kiev te verlaten."

Beeckman verwacht dat het aantal terugkeerders de komende dagen weer zal afnemen, nu het Russische leger alsmaar meer raketaanvallen uitvoert, onder meer in Kiev, maar ook in de westelijke stad Lviv.

BEKIJK - Dikke zwarte rookpluim boven Lviv na raketaanval

Videospeler inladen...

Busmaatschappij FlixBus hervat de busreizen naar Oekraïne omdat het aantal mensen oploopt dat naar Oekraïne terugkeert.

Meest gelezen