Natuurpunt

Nieuw natuurgebied gaat open in Poppel: "Grootste aankoop van Natuurpunt vorig jaar"

In Poppel bij Ravels is een nieuw natuurgebied opengegaan voor het publiek. Het gaat om de grootste aankoop van Natuurpunt in Vlaanderen van vorig jaar, een gebied van zo'n 67 hectare groot. Natuurpunt wil het gebied vernatten, zodat het water kan opvangen bij hevige regenval en er ook inheemse bomen planten.

"Ons landschap moet meer een spons worden", zegt Bart Vangansbeke, nationaal voorzitter van Natuurpunt. "Bij hevige regenbuien moet het water opgevangen worden."

Natuurpunt heeft vorig jaar onder meer daarom zo'n 67 hectare natuurgebied aangekocht in Poppel bij Ravels. Dat is uitzonderlijk veel, want meestal koopt Natuurpunt gemiddeld rond de 10 hectare aan. 

Natuurpunt heeft grootse plannen met het gebied. "We willen het nieuwe natuurgebied Overbroek vernatten maar we zullen er ook nieuwe bomen aanplanten, voornamelijk inheemse soorten. In totaal komt er zo'n 15 hectare bos bij in Poppel", zegt Vangansbeke.

BEKIJK - Natuurgebied wordt met veel enthousiasme officieel geopend

Videospeler inladen...

"In dat nieuwe natuurgebied zullen ook zeldzame vogelsoorten een thuis vinden, zoals de wielewaal, nachtzwaluw, boomleeuwerik, boompieper, zwarte specht en wespendief. Die voelen zich thuis in de natte heide, bovendien is het hier erg rustig", zegt Vangansbeke.

De bezoekersingang van het nieuwe natuurgebied is langs de straat Overbroek in Poppel, links van het huisnummer 33.

Meest gelezen