Radio 2

Obus ontploft op veld in Wijtschate in Heuvelland: "Ook vorig jaar twee keer gebeurd"

Het was even schrikken zondag toen er een obus ontplofte in Wijtschate in Heuvelland. De 80-jarige boer was het land aan het bewerken, toen er plots een obus ontplofte. Er was even witte rook te zien en een luide knal, maar de boer kwam er zonder kleerscheuren vanaf. Even later was hij het veld opnieuw aan het bewerken. 

Zaterdag ontplofte er al een oude handgranaat in Zonnebeke en gisteren was het opnieuw prijs in de Westhoek. Daar ontplofte een obus op een akker in de Gapaardstraat in Wijtschate. "Boeren in de Westhoek is nooit zonder risico", vertelt de 19-jarige Charles Rooze.

Opa is een harde

Zijn opa was het land aan het fijnleggen met een zogenaamde rotoreg achter de tractor. Plots hoorde hij een luide knal en zag witte rook opstijgen. Blijkbaar had hij een obus geraakt. De rotoreg was defect door de knal. De 80-jarige en zijn kleinzoon Charles waren heel erg geschrokken: "Mijn opa raakte gelukkig niet gewond. Vorig jaar gebeurde het zelfs twee keer dat er een obus ontplofte. Ook toen waren we bloemkolen aan het planten achter de boerderij", vertelt zijn kleinzoon Charles.

Je mag geen schrik hebben, anders moet je hier niet beginnen boeren

boer Charles Rooze

"Heel veel boeren maken het mee hier in de Westhoek. Er werd hier veel gevochten tijdens de Eerste Wereldoorlog en er zitten nog enorm veel obussen in de grond. Je mag niet bang zijn om hier te boeren. Mijn opa is na de knal terug op zijn tractor gesprongen. De bloemkolen moeten erin, we hebben geen keuze", vertelt boer Charles Rooze. Samen met zijn tweelingbroer Henri, is hij de vierde generatie die er boert.

Neem altijd contact op met politie als je munitie vindt

"Waar de obussen precies liggen en of ze nog kunnen ontploffen, is onvoorspelbaar", zegt Kristof Louagie van de brandweer Westhoek. "Neem altijd contact op met de politie als je munitie vindt. De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (Dovo) wordt dan op de hoogte gebracht en zorgt dat alles veilig wordt opgeruimd." 

Meest gelezen