Deze Oekraïense meisjes waren erg blij met de cadeautjes

Oekraïense kinderen dolblij met cadeautjes uit Hasseltse gevangenis

Heel wat Oekraïense kinderen die in Limburg logeren kregen dit weekend cadeautjes die gemaakt zijn door gedetineerden uit de gevangenis van Hasselt. Volgens de cipiers die de paaseitjes gingen uitdelen, reageerden de kinderen erg enthousiast. Ook Belgische kinderen in tehuizen en ziekenhuizen en kinderen die op bezoek kwamen in de gevangenis,  kregen een presentje.

Een groepje mannen en vrouwen hebben de afgelopen weken  paascadeautjes in elkaar geknutseld. De oorlog in Oekraïne blijft ook in de gevangenis van Hasselt niet onbesproken onder gedetineerden. Toen het idee rees om iets te doen voor de Oekraïense kinderen in Limburg, was het enthousiasme onder de gevangenen groot om cadeautjes in elkaar te knutselen. 

We kregen veel positieve reacties dat dit vanuit de gevangenis kwam en dat de gedetineerden hier op vrijwillige basis aan hebben meegewerkt

Cipier Pascale Claes

Kleine papieren mandjes werden gevuld met chocolade figuurtjes en wensen in het Oekraïens. Op de vrouwenafdeling werden vrijdag nog honderden wafels en cupcakes gebakken die in het weekend werden uitgedeeld. “In totaal hebben we 458 kinderen kunnen bereiken”, vertelt cipier Pascale Claes van de Hasseltse gevangenis. “De reacties waren super, overal was er een grote dankbaarheid en kregen we positieve reacties dat dit vanuit de gevangenis kwam en dat de gedetineerden hier op vrijwillige basis aan hebben meegewerkt. We zijn hartelijk ontvangen en kregen koffie en Oekraïens gebak. De kinderen hadden tekeningen en knutselwerkjes gemaakt om ons te bedanken. Dat was fantastisch.”

Vrijdag zijn op de vrouwenafdeling van de gevangenis nog wafels en cupcakes gebakken

Ook andere kinderen in Limburg kregen paascadeautjes die gemaakt zijn door Hasseltse gevangen. Zo’n 282 Belgische kinderen die verblijven in ziekenhuizen, behandelcentra en tehuizen kregen chocolade en wafels toegestopt. Ook de kinderen die op bezoek kwamen in de gevangenis kregen een mandje. “We kregen de vraag van de ouders of de gevangenen verplicht waren om die cadeautjes te maken”, vertelt Pascale Claes. “Ze vonden het super mooi dat die dat helemaal vrijwillig hebben gedaan.” 

De gedetineerden die hebben meegewerkt hadden veel voldoening over hun werk en willen ook in de toekomst meewerken aan projecten voor het goede doel.

Meest gelezen