Radio 2

Paastradities herleven na twee verloren coronajaren: paardenprocessie, paardenwijding en Sint-Veroonmars

Twee jaar op een rij konden ze niet doorgaan door corona, maar nu zijn ze terug: de paastradities in Vlaams-Brabant. Zowel in Hakendover (Tienen), Rossem (Meise) als in Lembeek (Halle) wordt er dubbel genoten van wat hen twee jaar lang is ontzegd. En dat alles onder een stralende zon. 

Paardenprocessie van Hakendover

De paardenprocessie van Hakendover is een klassieker. Elk jaar wordt het kleine dorp van zo'n 1.500 inwoners overromeld door vaak meer dan 10.000 bezoekers. En die zijn er ook dit jaar, dankzij het mooie weer. Al waren er wel minder Nederlanders, want de bussen die normaal gezien vanuit Nederland bedevaarders meebrengen, zijn niet uitgereden. "En dus komen we maar gewoon zelf", zegt Marc Verhoeven uit de buurt van Tilburg. "Voor ons is deze traditie belangrijk. We zijn net al 13 keer rond de kerk gelopen, we gaan nog naar de kapel en de paardengalop kijken en afsluiten doen we met een pak friet op de kermis."

Naar schatting 20.000 mensen zakten af naar het bijzondere schouwspel in Hakendover

Videospeler inladen...

Maar ook de figuranten genieten ervan dat ze er opnieuw bij kunnen zijn. Voor Kris Vandebroeck is het al het veertigste jaar dat hij mee gaat in de processie. Hij begon als zesjarige met het dragen van een plakkaat. Intussen is hij opgeklommen tot apostel Petrus. "Het is een rol die ik als eerbetoon voor mijn vader op mij neem. Hij speelde jarenlang Petrus, maar is vorig jaar overleden. Het wordt dus een speciale dag."

We willen in deze editie vooral de mensen uit de zorgsector in de bloemetjes zetten

"We willen in deze editie vooral de mensen uit de zorgsector in de bloemetjes zetten met een speciaal tafereel", zegt Liesbeth Vanhelmont van het organisatiecomité. “We hebben een tafereel gemaakt met een stukje dat gedragen wordt door pater Damiaan en waarbij we dan mensen uit de zorg uit de buurt hebben uitgenodigd, om mee te wandelen in dat stukje tafereel. Samen met iemand die dan pater Damiaan uitbeeldt.”

Foto: Radio 2

Paardenwijding van Rossem

De traditionele paardenwijding in het gehucht Rossem bij Meise bestaat al meer dan 50 jaar. Volgens het katholieke geloof zorgt de heilige Cornelius ervoor dat je aan een goed lief geraakt. "Je moet na de wijding drie keer rond de kerk stappen en dan zou je een goed lief kunnen vinden", zegt vrijwilligster Myriam Sarens. "Voor sommige komt dat uit, voor anderen niet", lacht ze. 

We zijn blij dat we er na twee jaar opnieuw kunnen bij zijn zegt Jan Spinoy uit Opwijk. "We doen verschillende paardenwijdingen per jaar, dit is de eerste en ja, we geloven er toch een beetje in. Of ik daardoor nu een goed lief heb gevonden? Dat is al 40 jaar in orde!" Ook menner Jan Vander Perren uit Merchtem is er bij. “Het is een traditie en zeker bij goed weer ben ik er graag bij. Of de wijding onze dieren ook echt beschermt? Baat het niet, dan schaadt het niet", besluit Jan. 

Paardenwijding in Rossem bij Meise.
Radio 2

Sint-Veroonmars van Lembeek

De Sint-Veroonmars of paasprocessie is een soldatenprocessie die elk jaar uitgaat in Lembeek bij Halle. De processie gaat al sinds de 15de eeuw uit op paasmaandag, maar de afgelopen twee jaar stak corona daar een stokje voor. Johan Winderickx is schutter in de processie en is opgelucht dat hij er na twee jaar opnieuw kan bij zijn: "Eindelijk mogen we weer buiten komen in ons kostuum. Dat kostuum, daar zijn we hier in ons dorp fier op. De afgelopen twee jaar waren hard, maar nu mogen we opnieuw en dat is genieten."

Ook in de Sint-Veroonsmars in Lembeek spelen paarden een rol.
Foto: Radio 2

Meest gelezen