Getty Images - panaramka

Politie Neteland controleert extra op "sluikstoken": "Zorgt voor overlast en is erg schadelijk voor gezondheid"

De politiezone Neteland - rond Herentals - zal deze week extra controleren op sluikstoken. Dat is het verbranden van afval in openlucht. Het is niet alleen verboden, het is ook erg schadelijk voor de gezondheid. "We merken helaas dat het nog altijd gebeurt", zegt Dirk Van Peer van de lokale politie Neteland.

"Het verbranden van afvalstoffen is te allen tijde verboden", zegt Dirk van Peer van de politiezone Neteland. "We nemen dit zeer ernstig, omdat het zo schadelijk is voor de gezondheid. We merken ook dat wanneer er afval wordt opgestookt in kacheltjes, dit een zeer irritante geur veroorzaakt en voor prikkende ogen kan zorgen."

Stoken in een BBQ mag uiteraard wel, maar je kan er ook voor geverbaliseerd worden als je er overlast mee veroorzaakt

Dirk Van Peer, lokale politie Neteland

"Wij houden deze week een actieweek omdat we merken dat er toch nog vaak afval wordt opgestookt, of dat er vuren worden gemaakt in openlucht, wat ook verboden is", zegt Van Peer. "Je mag enkel in kachels, haarden of sfeerverwarming droog en onbehandeld hout stoken. Je mag uiteraard ook stoken in een BBQ, maar je mag er nooit overlast mee veroorzaken. Als het windstil is en de rook komt bij de buren terecht, is dat ook een vorm van overlast die geverbaliseerd kan worden."

De politiezone Neteland is de mensen van Herentals, Grobbendonk, Herenthout, Olen en Vorselaar al enkele weken aan het sensibiliseren op sociale media en deze week volgen er ook effectief extra controles. Wanneer je betrapt wordt, riskeer je een GAS-boete tot 350 euro. Als het echt over grote hoeveelheden gaat of gevaarlijk afval, krijg je een milieuboete, en die is nog een pak duurder.

Meest gelezen