District Hoboken

Replica opgegraven mammoetskelet in Hoboken: "Stunt om komst van echte skelet aan te kondigen"

Afgelopen weekend is in park Broydenborgh in Hoboken het skelet van een mammoet opgegraven. Het ging om een replica van een mammoet die er in 1862 werd ontdekt tijdens de bouw van Fort 8. Het échte skelet wordt vanaf eind juni aan Fort 8 tentoongesteld. Met de actie van afgelopen weekend wilden de organisatoren het publiek warm maken voor de komst van het échte skelet.

Het skelet van de mammoet werd in 1862 opgegraven in Hoboken. "In die tijd waren ze een fort aan het bouwen, bij het graven vonden ze het skelet van een mammoet in de grond. Die beenderen hebben ze in een kist gestoken en naar het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen gestuurd", zegt districtsschepen voor Cultuur Tom De Boeck in Hoboken.

"Sindsdien heeft dat skelet omzwervingen doorheen heel België gemaakt, van depot naar museum naar tijdelijke tentoonstellingen. Na 160 jaar vonden we dat het weer tijd werd om de mammoet ten toon te stellen in Hoboken, op de plek waar die ooit gevonden is aan Fort 8", zegt De Boeck.

Afgelopen weekend zijn veel mensen komen kijken naar het "mammoetskelet" in het park Broydenborg aan Hoboken. "We hebben de mensen een beetje op het verkeerde been gezet. Ze dachten dat ze het echte skelet van de mammoet te zien kregen maar het ging om een replica." 

Het skelet is mogelijk 30.000 jaar oud, het werd in 1862 in Hoboken ontdekt

Tom De Boeck, districtsschepen voor cultuur in Hoboken

Theatercompagnie De Machienerie maakte afgietsels op ware grootte van het echte skelet en staken die in de grond. De plek werd ook aangekleed als een archeologische site. Limburgs beeldhouwer Danny Jordens werkte mee aan het maken van het skelet: "Het was redelijk spectaculair om een mammoet na te maken. Het was mijn eerste keer, ik heb me goed geïnformeerd, mallen en foto's gebruikt, documentatie opgezocht en andere replica's bekeken."

"Het is een skelet dat bijna volledig is. 1 van de 2 enige die gevonden zijn in België (het andere staat in Lier). We kennen het geslacht van de mammoet niet, maar we hebben er al wel een naam aan gegeven: Pascale. Het dier was ongeveer 3 meter lang, 2,5 meter hoog en woog 4 ton. Het skelet wordt tussen de 10.000 en 30.000 jaar oud geschat", zegt De Boeck.

"Vandaag worden de resten van het prehistorische dier bewaard in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen maar vanaf eind juni zal het dus een jaar lang onderdak krijgen in Fort 8 in Hoboken, de plek waar het dier destijds werd gevonden." (verder lezen onder foto)

radio 2

"Fort 8 is een prachtige maar ook vochtige omgeving. We gaan een geacclimatiseerde kist maken voor het echte skelet van de mammoet. Ook zullen we ook uitleg geven over die periode. En wie weet komt er op lange termijn een museum in Hoboken", besluit De Boeck.

Het feestelijke openingsweekend vindt plaats van vrijdag 24 t.e.m. zondag 26 juni 2022 in het binnenfort van Fort 8 in Hoboken. Een jaar lang kunnen bezoekers er het échte prehistorische skelet van de opgegraven mammoet gaan bekijken.

Meest gelezen