Bekende speelgoedwinkel Toys-Tempel in Londerzeel sluit: "3 jaar werken voor de deur is er te veel aan"

Speelgoedwinkel Toys-Tempel in Londerzeel gaat nog dit jaar definitief dicht. Dinsdag 19 april begint de uitverkoop en daarna houdt de zaakvoerder er na 28 jaar mee op. "De voornaamste reden zijn de werken op het kruispunt van onze straat met de afrit van de A12. Die beginnen binnenkort en zouden drie jaar duren", vertelt uitbater Gert Cools.

Net zoals veel andere handelaars heeft ook Toys-Tempel klappen gekregen door de coronacrisis. Ook de oorlog die momenteel in Oekraïne woedt, maakt ondermeer de energie en grondstofprijzen van hun producten duurder. Maar wat Gert er helemaal toe heeft aangezet om te stoppen met zijn speelgoedwinkel zijn de aangekondigde werken aan de A12 in Londerzeel. "Tijdens die werken zou het voor ons niet leefbaar zijn om de winkel nog open te houden. De nieuwe oprit van de snelweg zou zelfs bijna voor onze deur worden aangelegd. Alle vrachtwagens zullen dus voor onze winkel moeten staan en dat voor een paar jaar. Dat is onhaalbaar", aldus Gert.

Klanten kopen anders en minder

Zelfs voor de coronacrisis merkte Gert al een tijdje dat de verkoop afnam en dat het koopgedrag van zijn klanten is veranderd. "In 2008 sloeg de financiële crisis toe. Sindsdien kopen mensen veel zuiniger en voor kleinere bedragen. Ze zijn niet alleen op de rem gaan staan, maar trekken de handrem nog mee op ook. Wat me ook is opgevallen: kinderen stoppen op steeds jongere leeftijd met spelen met speelgoed. Natuurlijk heeft ook de online verkoop de laatste jaren enorm aan terrein gewonnen", analyseert hij.

Alles bij elkaar zorgt dat ervoor dat Toys-Tempel dit jaar nog sluit. "Onze uitverkoop begint nu en afhankelijk van hoe die verloopt, zal dat waarschijnlijk eind augustus of begin september worden. Het is de eerste keer voor mij, dus ik weet niet hoe het precies zal gaan." (lacht)

Meest gelezen