Archieffoto van een vorige Turkse inval met helikopters in het noorden van Irak.

Turkse militairen lanceren nieuw offensief tegen de Koerdische PKK in het noorden van Irak

Turkije heeft een nieuw offensief gelanceerd tegen de Turks-Koerdische afscheidingsbeweging PKK in het noorden van Irak. Turkse vliegtuigen hebben bombardementen uitgevoerd en commando's zouden op de grond doelwitten van de PKK vernietigd hebben, aldus Ankara. 

Volgens Ankara zijn met succes lucht- en artilleriebombardementen uitgevoerd en zijn commando's met helikopters overgevlogen naar het noorden van Irak. Bij de gevechten zouden 19 PKK-strijders zijn gedood en vier Turkse militairen zouden gewond zijn, aldus het Turkse leger. 

Turkije spreekt over een groot succes. Zo zouden bunkers, tunnels, grotten, munitiedepots en hoofdkwartieren van de PKK vernietigd zijn. Hoeveel troepen er zijn ingezet en hoe lang de operatie zal duren, is niet gezegd. Volgens de Turken was het de bedoeling om een grootscheepse aanval van de PKK op Turks grondgebied te voorkomen. De PKK zou recent veel troepen en materiaal hebben samengetrokken aan de Turks-Iraakse grens. Een woordvoerder van de PKK zou aan het Franse persbureau AFP bevestigd hebben dat er "zwaar gevochten wordt", maar gaf geen verdere details.  (Lees verder onder de video en de foto).

Videospeler inladen...
Strijders van de Turks-Koerdische Arbeiderspartij of PKK in het noorden van Irak.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Opvallend is dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vorige week in Ankara Masrour Barzani heeft, ontvangen, dat is de premier van de autonome regio Iraaks-Koerdistan. De partij van Barzani heeft een complexe relatie met de PKK. Enerzijds zijn beiden Koerden, anderzijds zijn de PKK en de KDP-partij van Barzani ideologisch wel erg verschillend. 

Wie zeker niet tevreden zal zijn, is de Iraakse regering in Bagdad. In het verleden zijn er al wel vaker Turkse invallen in Noord-Irak geweest, gericht op de PKK. Die voert van kampen in Noord-Irak regelmatig aanvallen uit in Turkije, al is dat de voorbije jaren wel wat minder geworden. De PKK of Koerdische Arbeiderspartij zegt nog altijd te strijden voor een Koerdistan, onafhankelijk van Turkije.

Meest gelezen