Architectenbureau Kanaal Zuid

Watertorens in Bree en Riemst krijgen toeristische bestemming

Twee watertorens in Limburg krijgen een toeristische bestemming. Het gaat om die van Bree en Riemst.  In Bree is de restauratie van de watertoren aan de Boneput al volop aan de gang, de buitenkant is klaar. Daar komt een evenementen- en tentoonstellingsruimte.  In Riemst, komt er een B&B in de watertoren van Heukelom, maar daar moet de verbouwing nog beginnen. 

De buitenkant van de watertoren aan de Boneput, een park in Bree, ziet er al heel anders uit: het afgelopen jaar is de gevel hersteld,  en boven op het dak is een nieuwbouw geplaatst.  Architecte Natalie Martens: "We hebben openingen moeten maken in de waterkuip, om licht binnen te krijgen. Er zijn acht grote ramen geplaatst. Bovenop is er een nieuwe constructie gebouwd, bekleed met spiegelende gevelbekleding, zodat de lucht weerkaatst wordt en het minder opvalt in de omgeving."

De benedenverdieping en de eerste verdieping zullen gebruikt worden voor evenementen, tentoonstellingen en workshops.  De bovenste verdiepingen, dat zijn de waterkuip en een nieuwbouw erboven, worden een woning. Maar die kan ook opgesplitst worden in twee vakantiewoningen.  "En als het dan niet verhuurd wordt, gaan we er zelf met vakantie", zegt architecte Nathalie lachend. 

In het interieur wordt de industriële look bewaard, gaat Natalie verder: "De locatie voor evenementen blijft vrij ruw, we behouden er de industriële look. Voor de woning in de waterkuip houden we ook de betonnen wand en het betonnen plafond."  

Als het niet verhuurd is, dan gaan wij er met vakantie, dat is het plan momenteel

Architecte Natalie Martens

De opening van het gebouw is voorzien in het voorjaar van 2023.

Watertoren van Heukelom wordt B&B

Ook in Riemst zijn er plannen om de watertoren van Heukelom een toeristische bestemming te geven.  "Het ruimtelijk kader daarvoor is al goedgekeurd", vertelt initiatiefnemer Jean-Marie Geurts. "Maar momenteel staan er nog zendmasten op die watertoren. Er moet nu eerst een akkoord zijn met de providers voor de bouwaanvraag effectief ingediend kan worden." In de watertoren komen een woning en vijf B&B-kamers. 

Meest gelezen