Isabel Lemahieu

Amerikaanse zeearend gespot in Elverdinge: "Het dier ontsnapte begin dit jaar tijdens een training in Vlaams Brabant"

Elverdinge heeft sinds een week een nieuwe inwoner, een Amerikaanse zeearend. Blijkbaar gaat het om een vogel die begin dit jaar ontsnapt was tijdens een training in Hofstade in Vlaams-Brabant. De vogel verbleef ook een hele tijd in Oost-Vlaanderen. 

Er is al verschillende keren geprobeerd om de zeearend te vangen, maar voorlopig lukt dat niet. Of ze hem in Elverdinge kunnen vangen, is nog maar de vraag. Maar intussen hebben ze er wel een attractie bij. 

Stijn Gevaert zag de zeearend vorige week en was serieus onder de indruk: "Ik kon het eerst niet geloven, maar ik zag de Amerikaanse zeearend zitten op een elektriciteitspaal in de buurt van de Galgebossen. Ik ben gestopt en teruggereden en de vogel bleef rustig zitten.  Ik hoop dat ik hem samen met mijn zoon nog eens kan spotten, want het is zijn lievelingsvogel. Ondertussen zijn er al heel wat waarnemingen van het dier op verschillende facebookgroepen", vertelt Stijn.

Konijn en haas op het menu

Ook Guido Quaghebeur, voorzitter van Natuurpunt Poperinge-Vleteren heeft de Amerikaanse zeearend gezien: "Normaal gezien kunnen vogels die in gevangenschap groot gebracht zijn, niet zelf jagen. Maar blijkbaar is deze vogel het toch niet verleerd, omdat hij al zo'n 4 maanden weet te overleven. Hij eet vooral kadavers van hazen en konijnen, maar kan gerust ook levende dieren vangen, zoals kippen. Normaal gezien eet hij ook vis. Misschien wijkt hij wel uit naar het natuurreservaat de Blankaart in Woumen. Daar zal hij genoeg vis en eenden vinden."

Vraag is hoe lang de vogel nog blijft in de Westhoek: "De vogel vliegt steeds zuidelijker. Misschien vliegt hij wel naar Frankrijk. Hij heeft zijn lange riemen nog aan zijn poten waarmee de valkenier hem kan vasthouden. Ik hoop dat hij nergens klem komt te zitten met die riemen en zo sterft. Je kan je wel afvragen of het wel verantwoord is om zo'n roofvogel in gevangenschap te houden, maar iedereen zijn hobby hé", vult Guido aan. 

Meest gelezen