Op deze plek in Zweden zit de bodem vol zeldzame aardmetalen, maar buurtbewoners protesteren tegen ontginning

Het gebied in Zweden is nog geen vierkante kilometer groot, maar de bodem zit er vol zeldzame aardmetalen. En die zouden er voor kunnen zorgen dat Europa minder afhankelijk wordt van China bij de productie van elektrische auto's en windmolens. Binnenkort beslist de Zweedse regering of die zeldzame aardmetalen ook mogen worden opgegraven, maar buurtbewoners verzetten zich.

Yttrium, scandium, lanthanium. De namen klinken je misschien niet bekend in de oren, maar het zijn 3 van de 17 bestaande zeldzame aardmetalen. Die worden dan weer gebruikt voor toepassingen die je ongetwijfeld wel kent: beeldschermen, spaarlampen en de sterke magneten die gebruikt worden in elektrische auto's en windturbines. En net door die 2 laatste zijn zeldzame aardmetalen alsmaar meer gegeerd. 

Europa importeert op dit moment meer dan 90 procent van alle zeldzame aardmetalen vanuit China. Maar ook de bodem van Nörra Kärr, een gebied ergens halfweg tussen de Zweedse steden Göteborg en Stockholm, blijkt vol te zitten met van die zeldzame aardmetalen.

Genoeg zeldzame aardmetalen in de bodem voor 2 miljoen elektrische auto's per jaar

Axel Sjöqvist, professor geologie aan de Zweedse universiteit van Göteborg

"Op die plek zit minstens 110 miljoen ton delfstof, waarvan ongeveer een halve procent zeldzame aardmetalen", vertelt professor geologie Axel Sjöqvist van de universiteit van Göteborg in "De ochtend" op Radio 1. "Dat is redelijk veel. Niet genoeg om niet meer bij China te moeten aankloppen, maar wel voldoende voor ongeveer 1,2 tot 2 miljoen elektrische auto's per jaar."

Herbeluister het volledige gesprek met geoloog Axel Sjöqvist uit "De ochtend" op Radio 1:

Inwoners bezorgd voor vervuiling

De Zweedse regering moet binnenkort beslissen of die zeldzame aardmetalen ook effectief mogen worden opgegraven. Maar heel wat buurtbewoners verzetten zich tegen die plannen. 

"Het gebied ligt vlakbij het Vättern meer, het op één na grootste meer van Zweden (dat ook aan 250.000 Zweden drinkwater biedt, red.). En mensen zijn ongerust over mogelijke vervuiling van het water. Maar de Zweedse milieuwetten zijn misschien wel de strengste van de hele wereld. Dat maakt onaanvaardbare, negatieve impact voor het milieu vrijwel onmogelijk", zegt professor Sjöqvist.

"Daarbovenop is de bevolking in het zuiden van Zweden niet meer zo gewend aan mijnbouw. Vroeger waren er in die regio wel meer mijnen voor verschillende metalen als ijzer, nikkel en goud. Nu is er enkel nog de winning van zand, grind en natuursteen. En de bevolking ziet dat dat iets anders is dan de ontginning van ertsen voor metaal."

Volgens professor Sjöqvist heeft Zweden lang geen nieuwe beslissingen meer genomen over mijnvergunningen, maar lijkt het erop dat de nieuwe regering daar verandering wil in brengen. "Al is het lang niet zeker of een beslissing verwacht wordt voor de naderende verkiezingen van 11 september."

Meest gelezen