Foto archief

Veel scholen uit Oost-Vlaanderen verwelkomen vandaag voor het eerst Oekraïense leerlingen

In Oost-Vlaanderen verwelkomen heel wat scholen vandaag nieuwe Oekraïense leerlingen. Onder meer Vrije Basisschool 't Hinkelpad uit Wortegem-Petegem ontvangt voor het eerst een Oekraïens kindje. "We doen er alles aan om haar goed te ontvangen", klinkt het bij directeur Thomas Van den Berghe.

Vandaag gaan de scholen opnieuw open, na twee weken paasvakantie. Heel wat Oekraïense kinderen die gevlucht zijn is het hun eerste naar schooldag bij ons. Vlak voor de paasvakantie waren er al 1.500 Oekraïense nieuwkomers in de Vlaamse scholen ingeschreven. En de verwachting is dat er de komende dagen en weken nog meer Oekraïense ouders hun kind inschrijven in een Vlaamse school.

De juf uit het derde leerjaar was het hele weekend bezig met de komst van een Oekraïens kindje

Thomas Van den Berghe, directeur van VBS 't Hinkelpad in Wortegem-Petegem

Niet alle scholen hebben ervaring met anderstalige nieuwkomertjes, zoals de Vrije basisschool 't Hinkelpad in Petegem. "Voor het eerst zullen we lesgeven aan een nieuwkomertje. We verwachten vandaag Tascha, een Oekraïens meisje van 9 jaar uit Kramatorsk", zegt directeur Thomas Van den Berghe. "De juf van het derde leerling het hele weekend bezig geweest met voorbereidingen om haar zo goed mogelijk te ontvangen."

Geen extra ondersteuning

De school hoopt op extra steun voor betere communicatie met het kind. "Voorlopig zullen we ons proberen redden met de vertaaltoepassing van Google Translate", zegt de directeur. "De juf heeft ook al een buddy aangesteld, da's een klasgenootje dat Tascha zal helpen waar nodig."

Ervaring met nieuwkomers

Ook voor heel wat andere scholen en gemeenten is het afwachten hoeveel Oekraïense leerlingen er vandaag zullen opdagen. In sommige steden hebben ze wel al een idee hoeveel er kunnen komen. In Aalst bijvoorbeeld worden een 40-tal kinderen op de schoolbanken verwacht. "Die zijn verspreid over verschillende scholen", zegt schepen voor Onderwijs Karim Van Overmeire (N-VA).

"In het secundair onderwijs hebben we sowieso een OKAN-klas in Aalst waar nog plaats", zegt Van Overmeire. "Ook de andere scholen uit Aalst hebben al wat ervaring met anderstalige kinderen, dus zolang daar geen grote groepen bijkomen zal het wel lukken om de kinderen in de bestaande scholen op te vangen."

Meest gelezen