De speciaal gebouwde rechtbank in Evere
Nicolas Maeterlinck

Belgische luik van proces aanslagen Parijs gestart: 14 "hulpjes" staan er terecht

Om 14 uur is op de vroegere NAVO-site in Brussel het Belgische luik van het proces over de aanslagen in Parijs uit 2015 gestart. Er staan enkel "hulpjes" terecht, de terroristen zelf verschijnen in Parijs voor de rechtbank. Het proces kan als oefening gezien worden voor het proces over de aanslagen in Brussel later dit jaar.

Op 13 november 2015 werden verschillende aanslagen gepleegd in de Franse hoofdstad. Dezelfde terreurcel sloeg daarna op 22 maart 2016 ook toe op de luchthaven van Zaventem en in het metrostation Maalbeek in Brussel. Bij de aanslagen in Parijs vielen 130 doden, bij die in België vielen 32 dodelijke slachtoffers.

Meteen na de aanslagen in Parijs ging een grootscheeps gerechtelijk onderzoek van start, zowel in Frankrijk als in België. Verschillende verdachten werden geïdentificeerd en opgepakt. De belangrijkste van hen zijn overgeleverd aan de Franse justitie en zullen daar terechtstaan voor hun rol in de aanslagen.

Daarnaast vervolgt het Belgische federaal parket nog veertien andere mensen die ook op een of andere manier bij de voorbereiding van die aanslagen geholpen zouden hebben, zonder noodzakelijk te weten dat er een aanslag werd voorbereid. Het gaat dan bijvoorbeeld om de eigenaar van het huis waar Salah Abdeslam in Molenbeek is opgepakt.

De verdachten zullen in deze glazen hokjes het proces volgen.
Nicolas Maeterlinck

Ze moeten zich verantwoorden voor het deelnemen aan de activiteiten van een terroristische groep, één iemand voor inbreuken op de wapenwet en nog iemand voor het bezorgen van valse documenten.

Alles samen zijn er 13 zittingen voorzien de komende maand. Ze riskeren celstraffen tot 5 jaar. Twee van de verdachten riskeren zelfs gevangenisstraffen tot 15 jaar, maar zij zijn naar alle waarschijnlijkheid in Syrië omgekomen. Een uitspraak wordt pas tegen de zomer verwacht.

Er zijn heel strenge veiligheidsmaatregelen van kracht. En dat is niet alleen omdat het om een terreurproces gaat. Het gaat om het eerste proces in de Justitia-site op de vroegere domeinen van de NAVO in Haren (Brussel). De rechtszaal is gebouwd voor het proces over de aanslagen in ons land dat pas later dit jaar van start gaat. Justitie maakt van dit proces gebruik om de beveiliging al eens grondig te testen.

Wat is de meerwaarde van dit proces naast dat in Parijs?

Videospeler inladen...

Meest gelezen