Winkelwandelstraat Warande, het zorgenkind van Winkeldorp Beveren
Radio 2

Beveren probeert leegstand in kernwinkelgebied op te lossen met pop-upproject

In Beveren staat tien procent van alle winkelpanden leeg en daar probeert men met 'Project BV pop-up' iets aan te doen. Beveren kampt al langer met leegstand in de winkelstraten. Maar de coronaperiode, met een aantal faillissementen tot gevolg, heeft het probleem nog nijpender gemaakt.  

Beveren is niet aan haar proefstuk toe in de strijd tegen leegstand. In het verleden heeft men zelfs winkels gratis in bruikleen gegeven, maar ook die initiatieven waren geen lang leven beschoren. “Samen met de pandeigenaars en kandidaat-startende handelaars proberen we opnieuw iets aan dit probleem te doen”, zegt schepen van economie Filip Kegels (N-VA). “De BV in 'Project BV pop-up' staat voor Beveren Verbindt. Wij treden dus op als tussenpersoon en nemen een belangrijk deel van de huurkosten en de promotiekosten van de nieuwe starters voor onze rekening.” Exacte cijfers worden niet gegeven maar de gemeente zou ongeveer 70 procent van de eerste 6 maanden voor haar rekening nemen.

Samen met de pandeigenaars en kandidaat startende handelaars proberen we opnieuw iets aan de leegstand te doen

Schepen van Economie Filip Kegels

Vier leegstaande panden werden in het project voorgesteld. Een achttal geïnteresseerden brachten een plaatsbezoek en uiteindelijk dienden vier kandidaten een aanvraag in. Deze kandidaturen werden door een jury onderzocht op hun commerciële leefbaarheid en meerwaarde voor de handelskern van Beveren. En uiteindelijk werden twee kandidaturen weerhouden.

De nieuwe handelaars

Steffie De Boey uit Melsele is één van de starters die haar intrek mag nemen in De Warande. Zij is 24 en start met haar nieuw bedrijf Enforce Beveren. “Ik ben sinds 2020 aan de slag als personal trainer bij een grote fitnessketen,” verduidelijkt Steffie, “en ik zie met dit project een ideale kans om nu mijn eigen verhaal te gaan schrijven".

Mieke Spanhove is de tweede starter die zich mag vestigen in de winkelwandelstraat. Trill’s wordt de naam van haar bedrijfje en het is de bedoeling om laagdrempelige mentale hulp aan te bieden voor jong en oud. “Ik heb zelf een heel moeizaam traject afgelegd in mijn zoektocht naar mentale hulp, en wil dit een stuk gemakkelijker maken voor hulpbehoevenden,” benadrukt Mieke. “Spelenderwijs en op een positieve manier mentale hulp dichter bij de mensen brengen".

Lees verder onder de foto

Mieke Spanhove kreeg de sleutel van haar winkelpand. Trill’s opent op 1 mei.
Radio 2

500.000 euro om De Warande aantrekkelijker te maken

Of beide starters kunnen helpen om meer mensen naar De Warande te lokken is nog maar de vraag. De winkelwandelstraat is altijd al het zorgenkind geweest van de gemeente met veel leegstand en heel wat verloop. “De Warande is in privéhanden,” verduidelijkt schepen Kegels. “Maar wij hebben nu een akkoord met de eigenaars om het openbaar domein over te dragen aan de gemeente. Wij gaan nog dit jaar 500.000 euro investeren om de winkelstraat in een volledig nieuw kleedje te steken. Meer groen en een aangename sfeer creëren zodat de Warande voor de handelaars en hun klanten eindelijk aantrekkelijk wordt.”

Meest gelezen