Foto Radio2

Poederbrief in de inleverbus voor boeken zorgt voor ontruiming bibliotheek Lede

Vanochtend is de bibliotheek van Lede ontruimd omdat er in de inleverbus voor boeken een envelop met een wit poeder was gevonden. Wit poeder doet denken aan de gifstof antrax en daarom werd een veiligheidsprocedure in gang gezet. De civiele bescherming is het poeder komen ophalen en heeft de bibliotheek ontsmet. Sinds de middag is alles weer veilig. Een lab zoekt uit om welk poeder het precies gaat.

Sinds de middag is de bibliotheek van Lede weer open en helemaal veilig verklaard. Bij de brandweer en de politie werd rond 9:45 uur gemeld dat er een envelop met daarin een wit poeder in de inleverbus was gevonden. Dat is een grote brievenbus waarin leden hun geleende boeken kunnen terugleggen. De bibliotheek werd gesloten en de civiele bescherming moest de envelop komen ophalen. 2 medewerkers van de bibliotheek zijn preventief naar het ziekenhuis gegaan. 

Het is niet duidelijk hoe de poederbrief daar is terecht gekomen en of het al dan niet over kwaad opzet gaat. Het lab van de civiele bescherming onderzoekt nu wat voor poeder het juist is. 

Wat is antrax?

Antrax is een bacterie die miltvuur kan veroorzaken en gevaarlijk is voor de mens, vooral als ze via de lucht verspreid wordt. Met een poederbrief zou dat het geval kunnen zijn. De stof kan gebruikt worden in biologische wapens, vandaar de extra alertheid en de veiligheidsprocedure die gestart wordt.

Meest gelezen