Photo © Betty Freeman / Bridgeman Images

Harrison Birtwistle, een van de belangrijkste hedendaagse Britse componisten, is overleden

De Britse componist Harrison Birtwistle is overleden. Hij was een van de belangrijkste hedendaagse Britse componisten en creëerde opera's als "Gawain" en "The mask of Orpheus".  Birtwistle is 87 jaar geworden.

Birtwistle was van oorsprong klarinettist. Hij ging studeren aan het Royal Northern College. Hij maakte er deel uit van een groep modernistische componisten die omschreven werd als "Manchester School". Hij componeerde zijn eerste opera "Punch and Judy" eind jaren 60.   

Grote successen boekte hij met opera's als "Gawain" en "The mask of Orpheus". Birtwistle schreef ook de muziek voor de film "The offence" met Sean Connery. 

In 1975 werd hij benoemd tot muzikaal directeur van het toen nieuwe Royal National Theatre van Londen, een functie die hij tot 1983 uitoefende. Tijdens zijn lange carrière werd zijn oeuvre, dat gaat van kamermuziek tot opera, gespeeld door de meest prestigieuze symfonische orkesten ter wereld. 

In 1988 werd de componist in de adelstand verheven, sindsdien mocht hij zich Sir noemen. In 1995 ontving Birtwistle de Ernst von Siemens Muziekprijs, een van de belangrijkste muziekprijzen in de wereld van de klassieke muziek, die ook de "Nobelprijs van de muziek" wordt genoemd. In 2001 werd hij opgenomen in de Order of Companions of Honour, hij kreeg dat ereteken van Queen Elizabeth (foto hieronder). 

PA Wire/PA Images

Birtwistle wordt beschouwd als een revolutionaire, eigenzinnige componist. Zijn muziek is niet eenvoudig, een herkenbare melodie ontbreekt vaak, ritmes zijn complex. Die compromisloze, soms dissonante stijl, verdeelde muziekliefhebbers en recensenten. 

In 1995 werd zijn werk "Panic" uitgevoerd in het populaire Last Night of the Proms-concert op de Britse televisie. De BBC werd daarna overstelpt met klachten. Zelf zat hij daar niet mee. "De toegankelijkheid van mijn muziek is niet mijn probleem", zei hij daar ooit over. "Ik heb een idee, dat probeer ik zo duidelijk mogelijk tot uitdrukking te brengen. Kritiek daarop is het probleem van anderen."

Bekijk hier een fragment uit "Panic" tijdens het Proms-concert, de kritiek erop en de reactie van Birtwistle zelf:

De Royal Philharmonic Society eerde de componist door te stellen dat zijn muziek "de wereld door elkaar heeft geschud". De London Symphony Orchestra noemt hem "een van de grootste Britse componisten", terwijl de krant Daily Telegraph hem beschrijft als een "avant-gardecomponist die een grote meneer is geworden in de Britse klassieke muziek". 

Meest gelezen