Brouwerij De Koninck steunt buddy-project tegen kansarmoede in Antwerpen: "Het moet een verhaal van heel de stad worden"

Brouwerij De Koninck zet mee de schouders onder het buddy-project van de vzw Armen Tekort. Ze gaan activiteiten organiseren om meer mensen warm te maken om buddy te worden. Die buddies geven kanszoekenden aandacht waardoor ze meer eigenwaarde te krijgen en zo uit hun situatie kunnen geraken. De vzw stopt er over twee jaar mee maar wil in die tijd zoveel mogelijk mensen motiveren om buddy te worden. Zo zal het buddy-principe hopelijk niet verdwijnen, zeggen ze.

De Antwerpse vzw Armen Tekort zet zich al jaren in tegen kansarmoede maar het project loopt stilaan af. Het buddy-project is één van hun pijlers. "Zelfzekerheid en eigenwaarde is heel belangrijk om uit kansarmoede te geraken. Daarvoor zetten we opgeleide vrijwilligers in", zegt Marijke Moens van de vzw. "Die buddies doen een praatje. Ze sporten samen met kanszoekenden of gaan wat cultuur opsnuiven. Zij doen mensen in kansarmoede geloven dat er nog mogelijkheden zijn. Zo krijgen ze weer perspectief en gaan ze die veranderingen in hun leven in eigen handen nemen." 

Wij stoppen ermee maar het is de bedoeling dat de buddywerking gaat leven in heel de stad
Marijke Moens, vzw Armen Tekort

Voor hun laatste twee jaar wil de vzw er nu één groot Antwerps verhaal van maken en daarvoor gaat ze samenwerken met Brouwerij De Koninck. "We zijn nu 8 jaar bezig en we hebben in die tijd aangetoond dat wat we doen ook effectief werkt. Uit onderzoek blijkt dat 71% van de kanszoekenden sterker uit dit traject komt. We willen nu voor de laatste jaren van onze werking alle Antwerpenaren betrekken in dat verhaal tegen kansarmoede. Daarom hebben we enkele Antwerpse iconen nodig die ons daar willen in ondersteunen. Brouwerij De Koninck is er daar één van. Het is onze eerste samenwerking maar we hopen nog op andere partners. Wij stoppen ermee maar het is de bedoeling dat de buddiewerking niet stopt en gaat leven in heel de stad", vertelt Marijke Moens. Brouwerij De Koninck gaat onder meer een "Buddy Picknick" organiseren in het Harmoniepark. In het najaar, op de Dag van de Kansarmoede, krijgen mensen die meewerken aan het projct de kans om gratis de Stadsbrouwerij te bezoeken. Sven Dekleermaeker, brouwmeester bij De Koninck: “We willen ons hele brouwerijteam inzetten om samen de strijd aan te gaan voor zo min mogelijk armoede en om van Anwerpen een echte ‘buddy stad’ te maken."

Je kan inschrijven voor een infosessie op 4 mei.

Meest gelezen