VRT NWS

40 Oekraïense kinderen starten vandaag in scholen in Essen

Deze eerste schooldag na de paasvakantie verwelkomen de scholen in Essen 40 kinderen en jongeren uit Oekraïne. De middelbare school Sint-Jozef ontvangt vier Oekraïense leerlingen van 15. "Zij krijgen de kans om ook afstandsonderwijs te volgen vanuit Oekraïne, vooral hun ouders vinden dat heel belangrijk", zegt directrice Nancy Lenaert.

Voor de paasvakantie hebben zo'n vijfhonderd Oekraïense kinderen zich ingeschreven in een school in de provincie Antwerpen. In Essen verwelkomen de scholen 40 kinderen. "We hebben tijdens een overleg tussen de scholen en de gemeente gekeken om de kinderen per leeftijd aan een school toe te wijzen, zodat ze niet alleen maar met een groepje van leeftijdsgenootjes naar dezelfde school kunnen, en op die manier steun vinden bij elkaar", zegt Nancy Lenaert, directrice van de middelbare school Sint-Jozef.

Sint-Jozef ontvangt vandaag vier Oekraïense leerlingen van 15. En die reageren enthousiast, zegt directrice Lenaert. "Wij hadden verwacht om heel timide jongeren aan te treffen, maar ze zijn vooral heel dankbaar en  blij dat ze kunnen aansluiten op school. Het zal voor hen ook fijn zijn om een gewone dagstructuur te hebben."

De leerlingen kunnen ook de onlinelessen blijven volgen die in Oekraïne gegeven worden. "Ze krijgen de kans om nog aansluiting te vinden bij het afstandsonderwijs dat zij vanuit hun land nog altijd krijgen. Voor hen blijkt dat heel belangrijk. De ouders dringen daar op aan, vooral de mama's dan die zijn meegekomen."

Tolk

De leerlingen kunnen ook rekenen op hulp van een leeftijdsgenoot die al langer van Oekraïne naar ons land is gekomen. Hij zal als tolk fungeren, zegt Lenaert. "Vlad zit al een paar jaar bij ons op school. Toen hij uit Oekraïne kwam, heeft hij eerst in een OKAN-klas gezeten, en daarna is hij bij ons in het aso terechtgekomen. Hij is een prima student en heel geëngageerd aangezien hij zelf nog familie heeft in Oekraïne.  Hij was ook bij het overleg met de gemeente. Hij tolkt en zorgt ervoor dat de nieuwe leerlingen alles begrijpen."

Meest gelezen