Archiefbeeld louter ter illustratie.

Eerste schooldag voor heel wat Oekraïense kinderen in ons land: "In veel OKAN-scholen 2 tot 3 klassen extra"

Op deze eerste dag na de paasvakantie is het afwachten hoeveel Oekraïense vluchtelingenkinderen zich zullen aanmelden in de scholen. Vlak voor de paasvakantie waren er al 1.500 kinderen en jongeren ingeschreven. Bij OKAN, het Onthaalonderwijs voor Anderstalige Kinderen, is het alle hens aan dek.

Vóór de paasvakantie waren er al 1.500 Oekraïense nieuwkomers ingeschreven in de Vlaamse scholen, een derde van hen in de provincie Antwerpen. Maar voor een andere groep is het vandaag pas de eerste schooldag. 

Vaak starten die kinderen in aparte OKAN-klassen, maar soms komen ze ook in het reguliere onderwijs terecht. "Dat hangt af van het feit of er een OKAN-werking in de buurt is en of daar nog plaats is", legt Nathalie Vandenameele uit, crisiscoördinator voor OKAN in het Katholiek Onderwijs. "Als dat niet zo is, worden ze opgevangen in reguliere klassen. Dat is vooral het geval in het secundair onderwijs. In heel wat OKAN-scholen zijn er 2 tot 3 extra klassen, dus meer dan 30 extra leerlingen. Dat is vaak ruim een derde meer dan wat er al was."

Bij OKAN was het dus vóór en tijdens de paasvakantie alle hens aan dek om dat georganiseerd te krijgen. Sommige leerkrachten doen extra uren, er worden ook gepensioneerde leerkrachten ingeschakeld of zelfs mensen die eigenlijk niet helemaal het juiste profiel hebben. "We zullen zien wat de komende weken zullen brengen en of er nog volgende stappen moeten worden gezet."

Beluister hier het hele gesprek met Nathalie Vandenameele in "De ochtend" op Radio 1:

Online les vanuit Oekraïne

Toch lijkt dat cijfer van 1.500 kinderen eerder laag: volgens cijfers van de Dienst Vreemdelingenzaken zijn er al zowat 13.000 Oekraïense minderjarigen in ons land. Het is niet evident te achterhalen waar zij zich bevinden, zegt Vandenameele.

We horen vooral van die oudere kinderen dat ze nu eerst hun Oekraïense diploma van het middelbaar onderwijs willen halen voor ze zich hier inschrijven

Nathalie Vandenameele, crisiscoördinator voor OKAN in het Katholiek Onderwijs

"Mensen moeten zich in Brussel aanmelden: dan weten we waar ze gaan wonen. Maar soms worden kinderen al ingeschreven in scholen voor ze geregistreerd zijn in Brussel. Eigen aan deze crisis is nu eenmaal dat gezinnen zich vrij kunnen verplaatsen. Vaak schrijven ze zich ook pas in in scholen als ze een meer duurzame verblijfplaats gevonden hebben."

Oudere leerlingen volgen bovendien vaak les online, bij een Oekraïense school of leerkracht. "We horen vooral van die oudere kinderen dat ze nu eerst hun Oekraïense diploma van het middelbaar onderwijs willen halen voor ze zich hier inschrijven. Er zijn wel gesprekken met ministerie van Onderwijs om daar een beetje een lijn in te krijgen."

Meest gelezen