Videospeler inladen...

Expo over Toots Thielemans brengt jazzlegende weer tot leven met schatten uit zijn privé-archief en veel muziek

Nu vrijdag opent de expo "The sound of a Belgian legend" over jazzlegende Toots Thielemans in de Koninklijke Bibliotheek in Brussel. Op 29 april zou Thielemans 100 jaar geworden zijn. Om dat te vieren kan het grote publiek voor het eerst de schatten ontdekken uit het privé-archief van Thielemans. "Dat gaat over muziekinstrumenten zoals zijn mondharmonica's en gitaren, maar ook foto's, oefenboekjes, platen en unieke opnames", zegt curator Vanessa Braeckeveld. 

Toots Thielemans overleed 6 jaar geleden op 94-jarige leeftijd. Zijn leven is een aaneenschakeling van boeiende ontmoetingen en ontdekkingen. Hij werkte samen met onder meer Stevie Wonder, Paul Simon, Nick Cave, Quincy Jones en Wayne Shorter. "Hij is een echt monument in de geschiedenis van de jazz en de populaire muziek. Hij heeft tal van muzikanten geïnspireerd", zegt curator Vanessa Braeckeveld. "Wist je bijvoorbeeld dat John Lennon voor een Rickenbacker-gitaar koos omdat Toots Thielemans er ook op één speelde?"

Toots Thielemans speelt op zijn Rickenbacker gitaar.
BE-KBR00

Thielemans bouwde een internationale carrière uit en kreeg daar ook veel erkenning voor. Zo kreeg hij in 2001 de titel baron. "Hij moest toen een wapenschild laten maken en ontwierp dit op de achterkant van een kassaticket van de supermarkt", zegt Braeckeveld. Het ontwerp is samen met het definitieve wapenschild te zien op de expo.

Unieke speeltechniek

Uiteraard is er ook veel muziek te horen op de expo. Zo kan je luisteren naar de allereerste opname die hij ooit heeft gemaakt in 1943, "Solitude". Zijn bekendste compositie "Bluesette" wordt er volledig uitgekleed en weer opgebouwd. "Hij gebruikt hier een unieke speeltechniek: de melodie die hij op gitaar speelt, fluit hij een octaaf hoger mee. Deze originele combinatie zal van "Bluesette" een echt succes maken."

Het manuscript van "Bluesette" (c) KBR

"Veel mensen weten dat niet, maar Thielemans was een echte componist. Hij heeft meer dan 100 eigen nummers geschreven", zegt Braeckeveld. "Achter zijn spontane spel ging veel oefening schuil. Hij studeerde muziektheorie en ontleedde de partituren van klassieke muziekstukken. Ook zijn soloimprovisaties noteerde hij."

Daarnaast heeft Thielemans ook heel wat muziek gemaakt voor films en series. Welke dat zijn, ontdek je in de reportage hieronder.

De tentoonstelling is zo opgebouwd dat je als bezoeker ook zelf aan de slag kan gaan. "Je kan bijvoorbeeld zelf ondervinden hoe een mondharmonica werkt. Je kan rustig gaan zitten en luisteren naar stukken die op verschillende manieren worden gespeeld door Toots. Maar evengoed kan je rechtstaan en meedansen op zijn latinomuziek of mee slagwerk spelen met zijn muziek. Het is een heel diverse expo."  

Op de expo zijn ook verschillende soorten mondharmonica's te zien, een instrument dat Thielemans als geen ander beheerste.

Meest gelezen