Mechelen wordt mogelijk een stuk groter binnen een paar jaar.
hilde de windt

Mechelen en Boortmeerbeek willen fuseren: "Meer inkomsten, minder belastingen"

Mechelen en Boortmeerbeek willen tegen 2025 samensmelten tot één gemeente. Met ruim 100.000 inwoners zou de nieuwe fusiegemeente de op vier na grootste worden van Vlaanderen. Die zal, net als Antwerpen, werken met districten. "Hierbij zijn alleen maar winnaars", argumenteert Mechels burgemeester en Vlaams minister Bart Somers (Open VLD).

Na heel wat geruchten dit weekend bevestigden de burgemeesters van Mechelen - Bart Somers (titelvoerend) en Alexander Vandersmissen (waarnemend, beiden Open VLD) - en Boortmeerbeek - Karin Derua (Open VLD) - op een persconferentie dat beide gemeenten "de intentie hebben om te fuseren".  Somers noemt het een "verlovingstraject", waarover de bevolking ook nog ruimschoots geconsulteerd en geïnformeerd zal worden. "Pas eind 2023 zal de definitieve beslissing worden genomen", zegt hij. "Maar als twee schepencolleges geloven in de meerwaarde van dit project is dat natuurlijk een belangrijke en fundamentele stap." De uiteindelijke fusie zou dan op 1 januari 2025 ingaan.

Door de samensmelting zal Mechelen een stad worden met meer dan 100.000 inwoners, de op 4 na grootste van Vlaanderen (na Antwerpen, Gent, Brugge en Leuven), hoofdstad Brussel even buiten beschouwing gelaten. "Dat zal ons toelaten om met districten te werken", legt Somers uit. Drie om precies te zijn: Mechelen-stad, landelijk Mechelen (Heffen, Leest, Hombeek, Battel en Walem) en Boortmeerbeek (dat ook Muizen zal omvatten).

"Die krijgen alle 3 hun eigen districtsraad, districtsburgemeester en -schepenen. We zouden ons laten inspireren door de bevoegdheden die de districten in Antwerpen hebben. Dan denken we aan de burgerlijke stand, lokaal onderhoud van het openbaar domein, ondersteunen van het verenigingsleven, sport, cultuur, senioren, lokale economie, de lokale gemeenteschool, inspraak, communicatie, participatie, ... Zo zullen die 3 districten een eigen, belangrijke rol kunnen spelen in de toekomst."

Minder belastingen

Somers argumenteert dat de fusie Boortmeerbeek kan helpen om te professionaliseren op veel vlakken. "Bovendien is het onze intentie om er financieel niemand op achteruit te laten gaan." Zo zou onder meer de milieubelasting in Boortmeerbeek worden afgeschaft en zou de afvalbelasting dalen naar het niveau in Mechelen. Ook de opcentiemen van Boortmeerbeek zouden dalen. Niet die van Mechelen, benadrukt Somers: "Mechelen heeft in het verleden meer geïnvesteerd en heeft een grotere leenlast opgebouwd. De inwoners van Mechelen zullen daarvoor in de toekomst blijven bijdragen."

We zullen zowat 10 miljoen euro per jaar meer ontvangsten hebben door de fusie. Daarmee kunnen we een betere dienstverlening combineren met een belastingvermindering

(Titelvoerend) Mechels burgemeester en Vlaams minister Bart Somers (Open VLD)

Dat is volgens Somers allemaal mogelijk omdat Mechelen door de fusie kan rekenen op 50 miljoen euro schuldvermindering van de Vlaamse overheid. "Bovendien zullen we ook recurrent zowat 10 miljoen euro per jaar meer ontvangsten hebben door de fusie. Daarmee kunnen we een betere dienstverlening combineren met een belastingvermindering."

Herbekijk hier wat (titelvoerend) Mechels burgemeester en Vlaams minister Bart Somers zegt over de fusieplannen:

Videospeler inladen...

"Landelijk karakter behouden"

Burgemeester Derua van Boortmeerbeek treedt Somers bij. "Hier was wat rumoer over. Het is jammer dat derden dingen in de media gegooid hebben die niet stroken met de realiteit." Volgens Derua wilden de inwoners dat de dienstverlening van de gemeente in Boortmeerbeek blijft bestaan. Dat is nu gegarandeerd, zegt ze.

 Het is absoluut niet de bedoeling om de dorpen te verstedelijken, net zoals ook pakweg Hombeek destijds niet verstedelijkt is

Mechels burgemeester en Vlaams minister Bart Somers (Open VLD)

"Met deze fusie blijft er een districtshuis, zal het personeel behouden blijven en worden uitgebreid en zal het belastingstarief behouden blijven. We kunnen mee onder een grote paraplu gaan." Bij een fusie met randgemeenten zou dat niet geval geweest zijn, argumenteert zij.

Herbekijk hier wat Karin Derua, burgemeester van Boortmeerbeek, zegt over de fusieplannen:

Videospeler inladen...

"Hierbij zijn alleen maar winnaars", benadrukt Somers. "Ik weet dat er bij een fusie-operatie altijd heel wat emoties zijn. Maar door deze samenwerking gaan we er allemaal op vooruit. Het is absoluut niet de bedoeling om de dorpen te verstedelijken, net zoals ook pakweg Hombeek destijds niet verstedelijkt is. Integendeel, we willen dat authentieke, landelijke karakter respecteren en versterken. Dat is mogelijk door efficiëntiewinsten, extra middelen van Vlaanderen en een goede samenwerking." 

Meest gelezen