Radio 2

In Waregem en Kortrijk beginnen werkzaamheden om verkeer veiliger te maken

Vandaag beginnen in Waregem en Kortrijk werken die ervoor moeten zorgen dat het verkeer veiliger wordt. In Kortrijk gaat het om de lang verwachte werken voor een betere verbinding van de ring R8 met de autoweg A19 richting Wevelgem en Ieper. En Waregem krijgt met een "vlecht" een Belgische primeur: het complex van de E17 en de Expresweg wordt helemaal opnieuw opgericht. Vanmorgen was er rond Waregem alvast heel wat hinder.

De doorstroming op het complex van de E17 met de Expresweg N382 in Waregem is dringend aan verbetering toe. Door de opstoppingen aan de verkeerslichten op de N382 sta je vaak aan te schuiven om de snelweg op te rijden. Tijdens de spitsuren ontstaan hierdoor files op de afritten van de snelweg komende van Kortrijk en Gent. Die files reiken tot op de pechstrook langs de E17, met gevaarlijke situaties op de snelweg als gevolg.

Vlecht

Het complex wordt op een vernuftige manier helemaal opnieuw ingericht. In de toekomst wordt het verkeer op de Expresweg vóór de brug over de E17 met verkeerslichten naar de andere weghelft geleid. Na de brug kruisen de 2 rijrichtingen elkaar opnieuw, zodat iedereen opnieuw op zijn weghelft rijdt. Die techniek zorgt ervoor dat het autoverkeer dat de snelweg op wil rijden maar 1 verkeerslicht tegenkomt in plaats van 2. Zo verloopt het verkeer op de Expresweg een stuk vlotter en zijn ook de fileproblemen op de snelweg opgelost. Dat systeem, ook wel een ‘"vlecht" genoemd, wordt de eerste van zijn soort in België. In de Verenigde Staten wordt het wel al langer toegepast.

Eerste verkeersvlecht van het land komt in Waregem

Videospeler inladen...

Luister hier naar het gesprek met Hajo Beeckman van de VRT verkeersredactie

De werken zullen vanaf vandaag voor ernstige verkeershinder zorgen.  Eveline Vandecaetsbeek van Agentschap Wegen en Verkeer: "We beginnen aan de kant van Anzegem. De Expresweg is helemaal afgesloten.  Al het verkeer, zowel auto's als fietsers, moet een omleiding volgen. In deze fase zijn ook de op- en afritten aan de kant van Anzegem afgesloten. Dat gaat dan om de oprit richting Gent en de afrit komende van Kortrijk." 

Op sommige omleidingswegen stonden vanmorgen files. Dat was onder meer zo op de N36 bij Deerlijk en op de Deerlijkseweg naar het centrum van Waregem, zoals je hieronder op de kaart van TomTom kan zien.

(c) TomTom

Ook de lang verwachte werken aan de gevaarlijke verkeerswisselaar van de A19 en de ring R8 rond Kortrijk gaan vandaag van start. Het knooppunt heeft nu enkele scherpe bochten en wordt daarom de "paperclip" genoemd. Er gebeuren geregeld ongevallen aan de 2 verkeerslichten en er staan veel files. Er werd maar liefst 25 jaar gesproken over de heraanleg van de verkeerswisselaar. Maar nu is het dus eindelijk zo ver. Vandaag beginnen de voorbereidende werken. Die zullen tot het bouwverlof duren.

Radio 2

De verkeerslichten zullen vervangen worden door een brug die de verbinding maakt tussen de binnenring met de A19. De aansluiting van de buitenring met de A19 blijft behouden. Op die manier moet het verkeer er op die plaats veiliger en vlotter worden.

Meest gelezen