Een aantal inwoners verzamelt voor het gemeentehuis van Boortmeerbeek uit protest tegen de fusie.
Radio 2

Inwoners Boortmeerbeek reageren lauwtjes op fusieplannen: "Willen niet de melkkoe van Mechelen zijn"

Heel wat inwoners van Boortmeerbeek zijn niet bepaald enthousiast over de toekomstige fusie met Mechelen. Die plannen lekten afgelopen weekend uit en zijn vanmorgen bevestigd en toegelicht op een persconferentie. Vanaf 2025 zou Boortmeerbeek een district van Mechelen moeten worden. Het wordt de eerste keer dat twee gemeenten uit een andere provincie met elkaar fuseren.

"Voor mij komt deze fusie uit de lucht vallen", vertelt een vrouw die al ruim 10 jaar in Boortmeerbeek woont. "Het zou logischer zijn als we met Kampenhout of Haacht zouden samensmelten, want we werken nu al met die gemeenten samen." Burgemeester Karin Derua (Open VLD) gaf eerder al aan dat er gesprekken zijn geweest met Haacht en Kampenhout, maar dat die nergens toe geleid hebben. "En zelfs als we met één van die gemeenten zouden fuseren, zouden we volgende legislatuur nog steeds onze belastingen moeten verhogen. Met Mechelen is dat niet zo."

Beloofde investeringen

Bart Somers (Open VLD), de titelvoerende burgemeester van Mechelen én Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, beloofde tijdens de persconferentie dat alle inwoners financieel beter zullen worden van een fusie. Zo zouden de belastingen niet stijgen en zou de nieuwe fusiegemeente volgende legislatuur meteen meer dan 40 miljoen euro investeren in Boortmeerbeek. "Nooit geziene inhaalinvesteringen" noemt Somers het. "Ik geloof de beloften van Bart Somers niet", vertelt een Boortmeerbekenaar. "Wij willen geen melkkoe worden van Mechelen", zegt een man. "Wij zijn deel van Vlaams-Brabant en dat moet zo blijven."

Ook binnen haar eigen lokale partij kan Derua niet altijd op bijval rekenen. "Ik ben al meer dan 40 jaar bestuurslid van de Open VLD in Boortmeerbeek en ik wist nergens van", zegt een dame geërgerd. "Ik ben verschrikkelijk kwaad! Onze burgemeester heeft het idee op een recente vergadering nog weggewuifd en nu wordt dit plots bekend? Morgen is er een nieuwe bestuursvergadering en er zal een hartig woordje gesproken worden, wees gerust."

Radio 2

Meest gelezen