© VRT

Journalist Thomas Siffer zweert zeep al 12 jaar af en wast zich enkel met water: zo verdedigt onze huid zich

Journalist Thomas Siffer heeft 12 jaar geleden alle zeep uit zijn leven gebannen en wast zich sindsdien uitsluitend nog met koud water. Ook alle cosmetica heeft hij in de vuilnisbak gegooid. Naar eigen zeggen is zijn huid sindsdien gezonder dan ooit en heeft hij ook geen last van nare geurtjes. Is dat mogelijk? We vragen het aan huidarts Thomas Maselis.

Jarenlang had journalist Thomas Siffer last van een droge huid, vlekken in het gezicht en roos, vertelt hij vandaag in "De wereld van Sofie" op Radio 1. Op het einde van de dag had hij vaak ook een “onwelriekend” geurtje. Dat probeerde hij eerst aan te pakken met steeds exclusievere en duurdere zeepjes en diverse soorten scheerschuim.  “Maar het hielp allemaal niet”, zegt hij.

BELUISTER - Het gesprek met Thomas Siffer in "De wereld van Sofie":

Uiteindelijk stopte Siffer 12 jaar geleden radicaal met alles en werd zijn badkamerritueel een pak soberder. Elke ochtend en avond wast hij zich sindsdien gewoon met een washandje met koud water. Ook tandpasta gebruikt hij niet meer.  

Ik nodig iedereen uit om aan mijn vel te komen, door mijn haar te woelen, en onder mijn oksels te ruiken.

Journalist Thomas Siffer

Douchen? Dat doet Siffer zelden. Met succes voor zijn huid, zegt hij. Al benadrukt hij dat hij geen dermatoloog is en dat niet iedereen dezelfde huid heeft. Maar voor hemzelf is het een succesformule: “Ik nodig iedereen uit om aan mijn vel te komen, door mijn haar te woelen en onder mijn oksels te ruiken. Ze zullen versteld staan en niet geloven dat ik mij al 12 jaar lang enkel en alleen met water was. Het heeft mijn hygiëne alleen maar deugd gedaan. Zelfs als ik een dag gesport heb, ruik je bij mij geen zweetgeur.”

“Het is niet ondanks het feit dat ik die zeep heb afgezworen dat ik minder ruik en een beter vel heb, het is doordát ik zeep en cosmetica heb afgezworen dat ik een gemakkelijker en evenwichtiger vel gekregen heb”, besluit hij.

Wat zegt de huidarts?

Is Thomas Siffer geen huidarts, dokter Thomas Maselis is dat wel. “Is wassen strikt nodig? Neen”, bevestigt hij. “Zijn cosmetica strikt nodig? Neen. Zijn ze overbodig? Ook niet." 

BELUISTER - Het gesprek met Thomas Maselis in "De wereld van Sofie":

"Siffer zal een zeer goede huid hebben, maar sommige mensen hebben een droge of een vette huid en dan kunnen we dat een beetje bijsturen met cosmetica. Soms kan dat nuttig zijn en soms kan het gewoon ook aangenaam zijn. Kunnen sommige producten gevaarlijk zijn? Soms, omdat sommige mensen allergisch reageren tegen sommige stoffen.” 

Driedubbele verdediging

De huid heeft drie verdedigingsmechanismes, zegt Maselis. "De bovenste huidlaag van een millimeter, de opperhuid, schilfert continu af. In drie weken tijd is die helemaal vervangen. Twee: we hebben ook een zuurmantel, de huid heeft een pH-waarde van 4,7. Dat doodt heel veel indringers zoals bacteriën, schimmels  en gisten." 

"En een derde punt: we hebben miljarden bacteriën op onze huid zitten, dat noemen we de commensale flora. En die verdedigen ons tegen tijdelijke kiemen, waaronder ook ziekteverwekkende kiemen. Als we die eigen verdediging gaan verdringen met ontsmettingsmiddelen kan het zijn dat die indringers de bovenhand krijgen."

Een betere huid zonder zeep en cosmetica: "Dat kan"

Op Siffers bewering dat zijn huid er beter aan toe is zonder zeep en cosmetica, zegt dokter Maselis: “Dat kan. Hij zal een goede commensale flora hebben. Waarschijnlijk zal hij zich overbehandeld hebben vroeger, waardoor hij zijn eigen commensale flora om zeep hielp, en die tijdelijke kiemen de overhand kregen.”

Hoe vaak hoef je je dan eigenlijk te wassen? “Niet”, zegt Thomas Maselis. Strikt genomen is het niet nodig, maar het is wel aangenamer voor je omgeving natuurlijk: “Dus je wast je zoveel als je het zelf aangenaam vindt, en zonder je huid te beschadigen met té alkalische middelen die de zuurmantel aantasten.”

"Zeep droogt onze huid uit." Dokter Dirk Devroey had het bij "De madammen" op Radio 2 ook al over de kwalijke effecten van zeep voor onze huid.

Videospeler inladen...

Meest gelezen