KLAAR: Franse presidentsverkiezingen

In de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen van 2022 mocht geen enkele kandidaat de meerderheid van de stemmen behalen. Er kwam dan ook een tweede bepalende ronde zondag 24 april tussen de twee beste kandidaten: de huidige president van Frankrijk Emmanuel Macron van LREM (centrumpartij) en Marine Le Pen van het Rassemblement National (uiterst rechts).

Deze kandidaten stonden bij de vorige presidentsverkiezingen in Frankrijk ook al tegenover elkaar. Toch was het de tweede keer spannender. Zowel voor Frankrijk als voor Europa. 

Waarom zijn de Franse presidentsverkiezingen zo belangrijk?

In Frankrijk is er veel woede over het huidig beleid van de president maar er is ook veel angst voor het mogelijk beleid van een extreem-rechts persoon. En de toekomst van de democratie in Europa hangt ook af van de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op zondag 24 april 2022. Waarom zijn die Franse verkiezingen zo belangrijk voor Europa? Het VRT NWS-instagramkanaal voor jongeren nws.nws.nws legt het uit.

Videospeler inladen...

Macron versus Le Pen

Het is niet de eerste keer dat Macron en Le Pen met elkaar de strijd aangaan. Zo'n 5 jaar geleden kwamen ze al samen terecht in een tweede stemronde. Macron kreeg toen bijna dubbel zoveel stemmen als Le Pen. Heel wat experts zijn ervan overtuigd dat Macron opnieuw wint. Want bijna alle andere kandidaten die nu niet voldoende stemmen hadden, roepen op om in de tweede ronde voor Macron te stemmen. Toch lijkt een overwinning voor Le Pen niet zomaar uit te sluiten. De laatste ronde van de presidentsverkiezingen vindt plaats op 24 april.

Videospeler inladen...

Franse jongeren over de presidentsverkiezingen

Danser Esteban (18) is trots dat hij bij de eerste ronde voor het eerst zijn stem mocht uitbrengen, maar vindt het wel erg dat er geen enkele kandidaat is waarin hij echt kan geloven.

Videospeler inladen...

Analyse van het debat tussen de twee presidentskandidaten

Donderdagavond 20/4/2022 hebben de twee Franse presidentskandidaten Emmanuel Macron en Marine Le Pen in standpunten verdedigd tijdens een TV-debat. Wie kon het meeste overtuigen? Wat was er anders, dan in 2017 bij de vorige presidentsverkiezingen, toen ze ook allebei tegenover elkaar stonden? Wie trekt na het debat met de beste kaarten naar de stembus? Onze Frankrijk-kenner Steven Decraene analyseert.

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Macron en Le Pen naar de tweede ronde

Het Franse presidentsduel tussen Macron en Le Pen wordt pittig. De resultaten van de eerste ronde zijn bekend: 27,85 % voor Emmanuel Macron en 23,15 % voor Marine Le Pen. De extreemlinkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon, die niet meer meedoet, behaalde uiteindelijk nog 21,95 %. Het wordt spannend want álles ligt nog open voor Macron én voor Le Pen. 

Videospeler inladen...

Franse burgemeesters bedreigd

Corona en de coronaregels hebben in Frankrijk maatschappelijk diepe sporen getrokken. De polarisatie mondt steeds vaker uit in scheldpartijen en geweld gericht tegen politici, met name burgemeesters. Die laatsten kregen het daarbovenop hard te verduren omdat zij in aanloop naar de verkiezingen om steun gevraagd werden door de verschillende presidentskandidaten. Een reportage van Terzake uit een letterlijk scheldend en schoppend Frankrijk.

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Hoe beleefden enkele jongeren de verkiezingen? (klik op de naam om de getuigenis te bekijken)

Nahim is 18 en stemt zoals veel van zijn leeftijdsgenoten voor de eerste keer dit jaar. Hij is gevelwerker, maar ook graffiti-artiest. Tijdens de eerste stemronde koos hij voor de uiterst linkse Jean-Luc Mélenchon. Maar omdat die de volgende ronde niet gehaald heeft, stemt hij zondag blanco. Dat betekent dat je wel gaat stemmen, maar dat je op niemand stemt omdat je geen enkele kandidaat geschikt vindt. In Frankrijk moét je niet gaan stemmen, maar Nahim wil niet thuis blijven zondag. Met zijn blanco stem toont hij dat hij niet tevreden is met deze verkiezingen. 

Videospeler inladen...

Angélique kiest Marine Le Pen Het is voor haar de eerste keer dat ze stemt en dat vindt ze heel belangrijk. Zij wil graag verandering en hoopt van Marine Le Pen meer steun voor kleine handelaars te krijgen. Angélique is Frans kampioene accordeon en ze verkoopt haar albums online en op marktjes. Ze vertelt ons waarom ze zo'n fan is van Le Pen. 

Videospeler inladen...

Théa vindt stemmen superbelangrijk. Ze is enorm fier dat ze eindelijk haar stem mag uitbrengen. Ze is 18 jaar, zit in haar laatste jaar aan de middelbare school en kan niet wachten om te stemmen. Voor haar is het belangrijk dat iedereen zijn stem uitbrengt, niet gaan stemmen begrijpt ze niet. Op de kaaien van de Seine vertelt ze ons waarom ze stemmen zo belangrijk vindt. 

Videospeler inladen...

Heb je nog vragen of suggesties? Mail naar klaar@vrtnws.be.

Meest gelezen