Leerlingen Veiligheid en defensie proeven van een job als security: "Ik wil dit heel graag doen"

Op het Sint-Franciscuscollege in Heusden-Zolder zijn er professionals op bezoek. Leerlingen van Veiligheid en defensie krijgen demolessen van het bedrijf Securitas. Zo ontdekken ze wat de job precies inhoudt. 

14 leerlingen van Veiligheid en defensie staan met gespitste oren op de speelplaats van het Sint-Franciscuscollege in Heusden-Zolder. Enkele mannen van het beveiligingsbedrijf Securitas leggen concreet uit hoe de praktijk van hun job eruit ziet. De leerlingen leren werken met onder andere metaaldetectoren, een spijkerbed en een patrouillewagen. Het is belangrijk dat ze als team veel leren en samenwerken. En dat vinden ze fijn zegt student Valentino Put: "Ik draag op dit moment een gewoon kogelvrij vest, mijn klasgenoten zelfs een vest dat meer gericht is op bescherming tegen Kalasjnikovs. Heel leuk om eens te beleven. Dit is ook iets wat ik later wil doen, dus dat maakt het extra speciaal voor mij." 

Ragin, bewakingsagent van Securitas vindt dit initiatief ook heel belangrijk: "We moeten het stereotype beeld van een bewakingsagent een beetje doorprikken. Het is meer dan enkel een slagboom openen. Dus het is goed dat ze kunnen inzien wat de job exact inhoudt en hoe boeiend ons werk is."

"Wat mij vooral opviel vandaag is dat de leerlingen enthousiast en verrast waren over de job. Het houdt meer in dan ze dachten en dat zorgt ervoor dat ze al wat meer interesse hebben voor beveiliging", zegt coördinator en leerkracht Ylvi Stuyck.

Beluister hier hoe de dag verliep:

De leerlingen van de richting Veiligheid & Defensie krijgen regelmatig praktijkworkshops:  "Wekelijks krijgen wij iemand over de vloer die onze leerlingen iets kan bijbrengen. Morgen gaan we ook naar de opendeurdag van het leger in Burcht, binnenkort zijn we uitgenodigd op de vliegbasis van Kleine-Brogel", zegt Ylvi enthousiast.

De leerlingen maken het jaar niet altijd af

Ylvi Stuyck, coördinator Veiligheid en defensie

De vraag naar personeel in de sector is duidelijk groot: tientallen jongeren schreven zich doorheen het jaar al uit omdat ze werk aangeboden kregen.  "Via die demolessen bereiden onze leerlingen hun netwerk uit, ze staan sneller in contact met bedrijven die langskomen. Als de activiteit meevalt en er ontstaat een klik, vraagt dat bedrijf al snel of hij of zij wil komen werken. Dat zorgt ervoor dat heel wat leerlingen hun opleiding vervroegd beëindigen of meteen een job hebben als ze afstuderen", zegt Ylvi Stuyck.

Het Sint-Franciscuscollege houdt zondag 24 april een openschooldag, daar zal er ook aandacht besteed worden aan de richting Veiligheid en defensie. Enkele huidige- en oud-leerlingen geven demolessen en staan klaar voor een woordje uitleg. 

Meest gelezen