Copyright Soazig de la Moissonnière

Na de baard, het borsthaar: Franse president Emmanuel Macron dropt opnieuw opmerkelijke foto

Enkele dagen voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk, gaat president Emmanuel Macron over de tongen met een opmerkelijke campagnefoto. Daarop is hij te zien met de benen en het hemd wijd open, inclusief een inkijk in zijn weelderige borsthaar. Toeval of strategie? We vragen het aan professor politieke psychologie Christ'l De Landtsheer en lichaamstaalexpert Dana Ketels.

Borsthaar en manspreading: het zijn niet meteen gespreksonderwerpen die je verwacht met presidentsverkiezingen voor de deur, en toch is net daarvan Frankrijk in de ban. Ruim een maand nadat huidig president Emmanuel Macron zich van zijn ruigste kant heeft laten zien met ongeschoren gezicht en trui van de special forces – waarbij hem verweten werd de Oekraïense president Volodimir Zelenski te willen nabootsen – gaan zijn looks opnieuw over de tongen.

Copyright Soazig de la Moissonnière

Macron liet zich afgelopen weekend tijdens zijn campagnevoering in Marseille op de gevoelige plaat vastleggen door Soazig de la Moissonnière, zijn officiële fotograaf. In een beeldenreeks op Instagram (zie onder) zien we Macron en zijn echtgenote lieflijk uit het raam staren, een uitgelaten menigte fans en… het staatshoofd dat zijn borsthaar aan de wereld toont. “Zijn campagneteam zet een sprint in om hem dichter bij het publiek te brengen”, analyseert Christ'l De Landtsheer, professor politieke psychologie aan de universiteit van Antwerpen.

Boerenslimheid

Een blik in het leven van een politicus: het lijkt informeel, maar niets wordt aan het toeval overgelaten. Al helemaal niet wanneer je op het niveau van Macron opereert. “Alles draait rond de manier waarop persoonlijkheid, uiterlijk en retoriek (de kunst van het spreken in het openbaar, nvdr.) overkomen op de brede bevolking”, vertelt De Landtsheer. "Je wil als presidentskandidaat extravert en joviaal overkomen. En het moet gezegd: daarin scoort zijn uitdager Marine Le Pen beter dan Macron.” 

Je wil als presidentskandidaat extravert en joviaal overkomen. Marine Le Pen scoort daarin beter dan Macron.

Professor politieke psychologie Christ'l De Landtsheer

Beide politici hebben volgens De Landtsheer dan ook een sterk uiteenlopend profiel. “Le Pen is zeer charismatisch. Ze presenteert zich als vrouw van het volk en trok de voorbije maanden door het hele land. Met de man in de straat sprak ze over het leven dat steeds duurder wordt. Ze beschikt over een dosis boerenslimheid." 

"Bij de Amerikaanse oud-president Donald Trump zagen we dat destijds eveneens, “streetwise” noemden we dat toen. Le Pen wil ook optreden tegen de verdelingen binnen de samenleving, en neemt het voor de vergeten Fransen op.”

Een groot contrast met Macron, die druk in de weer was met de coronacrisis en vandaag de oorlog in Oekraïne. “Ook hij heeft charisma, maar in veel mindere mate. Hij komt bij velen elitair en afstandelijk over. Heel wat Fransen vinden hem zelfgenoegzaam en hebben moeite om zich met hem te identificeren. Hij had gehoopt dat zijn staatsmanschap voldoende zou zijn, maar beseft nu dat dit niet noodzakelijk het geval is.”

Strike a pose

De kans is dus groot dat zijn campagneteam na de eerste verkiezingsronde een versnelling hoger is geschakeld. “De laatste dagen voor de verkiezingen zijn altijd belangrijk, zeker bij een nek-aan-nekrace zoals dat nu het geval is”, weet De Landtsheer. “Dan kunnen kleine dingen, zoals een strategisch interessante foto, wel degelijk een verschil maken.”

Strike a pose, dan maar? Lichaamstaalexperte Dana Ketels is niet overtuigd. “Als ik deze foto zou tonen tijdens een van mijn opleidingen, vliegt hij sowieso naar rood. De benen wijd open waardoor je een inkijk krijgt in het kruis (manspreading noemen we dat officieel), een ontknoopt hemd, borsthaar: mensen willen zoiets eigenlijk niet zien. Het komt te zeer in een intieme zone.”

Een inkijk in het kruis en borsthaar: eigenlijk willen we zoiets niet zien.

Lichaamstaalexperte Dana Ketels

Zijn houding komt ook hoogmoedig over, zegt Ketels. “Mensen die zich breed opstellen, nemen meer ruimte in dan normaal. Kijk ook hoe hij zijn gsm en notitieboek naast zich neerlegt. Het straalt zelfvertrouwen, maar ook arrogantie uit. Vrouwen nemen er misschien iets sneller aanstoot aan dan mannen, omdat het voor die laatsten normaler aanvoelt. Ik zeg tegen vrouwen altijd: vecht voor jullie ruimte aan bijvoorbeeld een vergadertafel, dan word je serieuzer genomen.”

Kameleon

Of de fotoreeks een geslaagde zet is, daar spreekt De Landtsheer zich niet over uit. “Ik kijk vooral uit naar het televisiedebat tussen Macron en Le Pen morgen. Bij de vorige verkiezingen in 2017 heeft dat debat Le Pen de das omgedaan. Deze keer lijkt ze een stuk beter voorbereid." 

"Ze heeft zich als een ware kameleon aangepast in de richting een kandidaat die een groter publiek aanspreekt, weg van dat radicaal rechtse. Anderzijds is het afwachten of en in welke mate het pas losgebarsten fraudeverhaal rond haar figuur haar parten zal spelen.”

Meest gelezen